Kontakt

Beskæftigelse

Nej, Novo bliver ikke det nye Nokia

Medicinalindustrien udgør en betydelig del af dansk økonomi. Men dansk økonomi er fleksibel og god til at hjælpe arbejdsløse videre i job, så Novo bliver ikke det danske Nokia.

Det går godt for den danske medicinalindustri. Så godt, at det kan ses i væksten for dansk økonomi. I 2023 voksede BNP nærmest ikke, hvis man fraregner medicinalindustrien.

Virksomheder, der er så store, at de kan ses i BNP, er en sjældenhed. Men lige så meget de bidrager i gode tider, lige så galt kan det gå i dårlige. Skræmmeeksemplet er Nokia. Nokia måtte nedskalere produktionen voldsomt og fyre store dele af deres ansatte efter smartphonens indtog. Det ramte den finske økonomi hårdt, fordi Nokia var så stor en del af økonomien.

Læs også

Dansk industriområde
Konjunkturudvikling

I starten af det nye år kan vi se tilbage på et 2023, der bød på et historisk højt beskæftigelsesniveau, men en afmatning i aktiviteten i dansk økonomi. Der er foreløbig ingen tegn på, at 2024 byder...

Så det store spørgsmål er: Risikerer dansk økonomi at blive så afhængig af Novo Nordisk, at vi ender som Finland? Mit bud er nej.

Risikerer dansk økonomi at blive så afhængig af Novo Nordisk, at vi ender som Finland? Mit bud er nej.
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

Medicinalindustrien er en betydelig del af dansk økonomi. Samtidig opererer den ikke i et vakuum. For at kunne præstere har den behov for en lang række halvfabrikata og services fra virksomheder i resten af økonomien. Det betyder, at når medicinalindustrien producerer mere, så skal andre virksomheder også producere mere.

Det medfører, at medicinalindustrien ikke kun direkte beskæftiger en række personer, men at der også indirekte er mange, der er i job, fordi medicinalindustrien indkøber services eller varer. Præcis hvor mange, har vi i AE set på i en ny analyse. Over 80.000 personer var beskæftigede i 2023 som følge af medicinalindustriens produktion.

Tager man alle effekter med, kan medicinalindustriens beskæftigelse ganges med lidt over tre, hvilket er mere end de fleste brancher
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

Ofte siges det, at medicinalindustrien ikke er særligt beskæftigelsestung. Men for hver ansat i medicinalindustrien skabes der indirekte beskæftigelse til lidt over én person mere i andre erhverv. Dertil kommer, at den øgede beskæftigelse også betyder mere forbrug, fordi beskæftigede har flere penge end arbejdsløse. Mere forbrug giver mere omsætning og produktion, som igen fører til øget beskæftigelse. Det svarer til at lægge endnu en beskæftiget oveni, hver gang medicinalindustrien beskæftiger en person. Tager man alle effekter med, kan medicinalindustriens beskæftigelse ganges med lidt over tre, hvilket er mere end de fleste brancher.

Over 80.000 personer var beskæftigede i 2023 som følge af medicinalindustriens produktion
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

Det vil være en betydelig del af både beskæftigelse og værditilvækst, der forsvinder, hvis medicinalindustrien skulle lukke i morgen. Men effekterne på den samlede økonomi afhænger af, hvordan et sådan kollaps bliver håndteret. Der arbejder mange dygtige personer i medicinalindustrien og i de brancher, der leverer til medicinalindustrien. Det kommer hurtigt til at lyde som om, at hvis medicinalindustrien ikke var der, så forsvandt aktiviteten bare. Men hvis medicinalindustrien lukkede i morgen, så ville alle de dygtige mennesker stadig være dygtige og ville kunne bidrage i den øvrige økonomi. På samme måde ville underleverandørerne have andre kunder, som de kunne opprioritere.

Det ville kræve en indsats, hvis så mange mennesker skulle finde plads andre steder i økonomien. Men i Danmark har vi et godt beskæftigelsessystem, der hjælper mange arbejdsløse hurtigt tilbage i job. Det ville også gælde, hvis det var Novo. Det bedste vil dog være at opretholde en høj beskæftigelse, så skal eventuelle afskedigede nok finde job.