Kontakt

Indhold
Vækst og grøn økonomi

Medicinalindustrien sørger for beskæftigelse til 80.000 personer

Medicinalindustrien skaber omsætning og beskæftigelse i andre dele af økonomien, når den skal producere. I 2023 drejede det sig om en omsætning i den øvrige økonomi på knap 76 mia. kr. Det krævede 80.000 personer at holde medicinalindustriens og underleverandører i Danmarks produktion kørende i 2023.

Hovedkonklusioner

  • Medicinalindustrien øgede omsætningen i resten af økonomien med knap 76 mia. kr. i 2023. Samtidig var 36.300 personer i beskæftigelse direkte i medicinalindustrien, mens 44.100 personer var i beskæftigelse som følge af medicinalindustrien.
  • Erhvervsservice-branchen og den øvrige industri havde den største omsætning som følge af medicinalindustrien.
  • Erhvervsservice var samtidig den branche, der havde flest beskæftigede som følge af medicinalindustrien.
     

Medicinalindustrien skaber omsætning i den øvrige økonomi

Det går rigtig godt for den danske medicinalindustri for tiden. Det har positive effekter i resten af økonomien. For når medicinalindustrien skal producere medicin, skal de bruge råvarer, halvfabrikata og services for at kunne producere. Det kunne for eksempel være rengøring eller transport. Det betyder, at der også skal produceres flere rengøringsydelser eller transporttjenester for, at medicinalindustrien kan producere medicin.

Tabel 1 viser, hvor stor en produktion, der skal til i resten af økonomien, for at medicinalindustrien har kunnet producere det, de gjorde i 2023.

75,7 mia. kr. øgede medicinalindustrien omsætningen med i resten af økonomien i 2023. 44.000 personer var indirekte beskæftigede som følge af medicinalindustrien i 2023. Dertil kommer, at medicinalindustrien havde 36.300 beskæftigede. Over 80.000 beskæftigede kom altså i 2023 fra medicinalindustriens produktion – enten direkte eller indirekte.

Tabel 1
Metode: Sådan har vi gjort

Analysen er lavet på baggrund af Danmarks Statistiks Input-Output tabeller for 2019 og 2020. For den indirekte produktionsværdi for 2023 er antaget samme forhold mellem direkte og indirekte produktionsværdi som gennemsnittet af 2019 og 2020. Beskæftigelsen i 2023 for medicinalindustrien er lavet ved at gange medicinalindustriens lønmodtagerbeskæftigelsesandel på den samlede industribeskæftigelse. Den indirekte beskæftigelse i 2023 er lavet ved gennemsnittet af forholdet mellem den direkte og den indirekte beskæftigelse i 2019 og 2020.


Medicinalindustrien øger særligt produktionen i erhvervsservice-branchen og øvrig industri

Tabel 2 viser, at den branche, der leverer mest til medicinalindustrien, og som derfor får den største produktionsværdi som følge af medicinalindustrien, er erhvervsservice. Erhvervsservice dækker over forskellige services, herunder advokater og revisorer, vikarbureauer samt rengøring mv., hvilket fremgår af bilaget.

Erhvervsservice-branchen producerede for 21 mia. kr. i 2023 som følge af medicinalindustrien. Den øvrige industri leverer også en betydelig del til medicinalindustrien. Knap 17 mia. kr. omsatte den øvrige industri for som følge af medicinalindustrien.

Tabel 2

Medicinalindustrien øger særligt beskæftigelsen i erhvervsservice-branchen

Når medicinalindustrien i særlig grad øger produktionen i erhvervsservice-branchen, er det ikke så overraskende, at det også er her den største beskæftigelseseffekt findes. 

Tabel 3 viser, at 16.500 personer var i beskæftigelse i erhvervsservice-branchen som følge af leverancer til medicinalindustrien i 2023. Det svarer til knap 4,5 pct. af beskæftigelsen i erhvervsservice-branchen. Den øvrige industri ligger ikke lige så højt på beskæftigelse som på produktion. Det skyldes, at produktiviteten er højere i industrien end i erhvervsservice-branchen, og at der derfor ikke skal bruge helt så mange beskæftigede for at opnå samme produktion.

Tabel 3

Bilag

Bilagstabel 1
Bilagstabel 2