Kontakt

Beskæftigelse

Beskæftigelsen og inflationen overraskede positivt i 2023. Kan det gentage sig?

Både beskæftigelsen og inflationen overraskede positivt i 2023. Der er en chance for, at det gentager sig med beskæftigelsen, mens dårlige europæiske nyheder kan betyde, at inflationen overrasker negativt.

2023 bød på store positive overraskelser for både beskæftigelse og inflation, og så melder spørgsmålet sig naturligt, hvad 2024 så vil bringe?

Derfor vil jeg holde et ekstra vågent øje med de to nøgletal.

Beskæftigelsen overraskede positivt i 2023 og afslørede et endnu stærkere arbejdsmarked, end vi troede. De fleste økonomer havde forventet et beskæftigelsesfald i 2023, hvilket ifølge de seneste tal ikke materialiserede sig. Tværtimod slog beskæftigelsen rekord igen og igen i løbet af 2023, og rundede i september tre millioner lønmodtagere.

Trods den lavere aktivitet i økonomien er der fortsat et betydeligt pres på arbejdsmarkedet
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

I 2024 forventer flere økonomer, herunder mig selv, at beskæftigelsen vil falde i løbet af året. Aktiviteten i dansk økonomi er faldet i både andet og tredje kvartal af 2023, men trods den lavere aktivitet i økonomien er der fortsat et betydeligt pres på arbejdsmarkedet. Det viser sig i fortsat mangel på arbejdskraft i byggeri og privat service – og ikke mindst i industrien, hvor manglen blev større i slutningen af 2023.

Andre indikatorer, som fyringsvarsler og opslåede stillinger, har også vist bedring på arbejdsmarkedet her omkring årsskiftet. Det kan derfor sagtens være, at beskæftigelsen vil overraske positivt igen i 2024 – måske endda i så høj grad, at den ikke falder.

Fortsat usikkerhed om inflationen

Ligesom beskæftigelsen overraskede inflationen positivt i 2023. De færreste havde set, at inflationen ville falde til 0,7 procent i december 2023.

Faldet skyldtes primært, at energipriserne stabiliserede sig på et niveau langt under efteråret 2022. Samtidig stabiliserede priserne på en lang række varer og tjenester sig i højere grad, herunder tøj, møbler og kommunikation.

Kerneinflationen, der er inflationen eksklusive energi og uforarbejdede fødevarer, er faldet støt igennem 2023 og endte på 2,6 procent i december 2023. Kerneinflation er et vigtigt nøgletal, fordi den i højere grad fortæller noget om den underliggende udvikling, og ikke påvirkes direkte af de meget volatile energipriser. Kerneinflationen er faldet på trods af lønstigninger på knap fem procent i andet halvår af 2023.

Kerneinflationen er faldet på trods af lønstigninger på knap fem procent i andet halvår af 2023
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

Det tyder derfor på, at inflationen er kommet under kontrol i Danmark. Problemet er, at helt så glædelige nyheder får vi ikke fra euroområdet.

I starten af 2023 skyldtes stigningen i den danske inflation udelukkende energi- og importpriser. Den danske inflation steg simpelthen, fordi vi importerede inflation via vores køb af europæiske varer eller tjenester. Når inflationen i euroområdet stadig er over den Europæiske Centralbanks (ECB) målsætning på to procent, er der også en risiko for, at inflationen i Danmark kan overraske negativt.

Dertil kommer, at hvis inflationen er højere end målsætningen, kan det resultere i højere renter. Det er renter, danskerne også bliver ramt af, fordi Nationalbanken skal holde kronekursen fast over for euroen. Det gør den ved at have omtrent samme renter som ECB.

2023 var et år fuld af overraskelser. Det bliver spændende at se, om der er flere overraskelser i vente for beskæftigelsen og inflationen i 2024.