Kontakt

Indhold
Beskæftigelse

Beskæftigelsen er drevet af både indenlandsk og udenlandsk arbejdskraft

Beskæftigelsen er steget betydeligt det seneste år – mest i industrien og inden for vidensservice, der dækker over bl.a. juridisk bistand, revision og ingeniørvirksomhed. Stigningen i vidensservice drives mest af danske statsborgere, mens stigningen i industrien i høj grad drives af udenlandsk arbejdskraft – både herboende og pendlere. Handelsbranchens beskæftigelse er faldet, hvilket primært er drevet af danske statsborgeres jobtilbagegang.

Hovedkonklusioner

  • Beskæftigelsen er steget med 33.600 personer fra januar 2023 til januar 2024. 
  • Vidensservice-branchen og industrien har oplevet de største stigninger, mens handelsbranchen har oplevet et fald, der er større end nogen anden branche.
  • I industrien ansættes i høj grad udenlandsk arbejdskraft – både herboende og pendlere, mens man inden for vidensservice i højere grad ansætter danske statsborgere.
  • I handelsbranchen er det danske statsborgere, der primært står for tilbagegangen i beskæftigelsen.

Beskæftigelsesfremgang i de fleste brancher – men tilbagegang i handelsbranchen og tre andre brancher

Det seneste år er beskæftigelsen steget med 33.600 personer – fra januar 2023 til januar 2024. 

Figur 1 viser, at de fleste brancher har haft vækst i beskæftigelsen. De to med størst fremgang har været industrien og vidensservice-branchen, der er steget med hhv. knap 5.800 personer og ca. 5.400 personer. Samtidig er beskæftigelsen faldet i handelsbranchen og tre andre brancher. Handelsbranchen har oplevet det største fald med knap 1.500 færre job.

Figur 1

Det er interessant at se på, hvem beskæftigelsesstigningerne er kommet til gode, og ikke mindst hvem der er blevet ramt af faldende beskæftigelse i blandt andet handelsbranchen. Er det i høj grad drevet af udenlandske statsborgere, der ikke bor i Danmark, der har fungeret som en form for buffer på arbejdsmarkedet både i op- og nedgangstider? Eller har vi i højere grad formået at få flere personer bosiddende i Danmark med på arbejdsmarkedet?


Det er danske statsborgere, der har mistet jobbet i handelsbranchen

Figur 2 viser, at faldet i handelsbranchen er drevet af danske statsborgere, mens den udenlandske arbejdskraft er omtrent uændret. Den lille stigning, der er blandt udlændinge, er drevet af herboende udlændinge.

Figur 2

Figur 3 viser, at det også er danske statsborgere, der primært driver udviklingen i vidensservice-branchen.

Figur 3

I industrien er det derimod den udenlandske arbejdskraft, der driver væksten. Det gælder både herboende og pendlere. Det fremgår af Figur 4.

Figur 4

Både danske og udenlandske statsborgere er kommet i beskæftigelse

Beskæftigelsesfremgangen er drevet af både danske statsborgere og udenlandske statsborgere, hvoraf en stor del er bosiddende i Danmark. Når beskæftigelsen på et tidspunkt falder igen, er der dermed en stor sandsynlighed for, at det også er personer, der bor i Danmark, der mister deres job. Det ser vi allerede nu i handelsbranchen.