Kontakt

Grøn omstilling

Den grønne omstilling koster, men er en erhvervspolitisk mulighed

Danmark har igen sat sig i den internationale førertrøje på den grønne omstilling. Senest med finansloven og derefter klimaloven. Hvis vi formår at gå videre ad det grønne spor og gøre det til en ambitiøs erhvervspolitik, så kan vi opfylde klimaloven samtidig med, at vi øger velstanden.

Danmark har igen sat sig i den internationale førertrøje på den grønne omstilling. Med finansloven fik vi en ny fond til grønne investeringer på 25 mia. kr. og efterfølgende et bredt forlig om en klimalov. Klimaloven indebærer, at vi skal reducere vores udledning med 70 pct. i 2030.

Hele den danske økonomi skal omstilles, så produktionen udleder markant færre drivhusgasser. Det kræver investeringer i alt fra infrastruktur og energisektor til udvikling af nye teknologier. Det kan lyde uoverskueligt og dyrt. Den gode nyhed er, at der ikke er tale om uoverstigelige beløb.

En lang række organisationer har skønnet over, hvad CO2-reduktioner af forskellig størrelsesorden koster. Skønnene er selvfølgelig usikre, men samlet tegner de et billede af, at den grønne omstilling kan komme langt for overskuelige beløb. Cepos og Dansk Energi har vurderet, at det vil koste i størrelsesordenen 26-30 mia. kr. i permanente udgifter at opfylde regeringens målsætning.

Det svarer til omtrent til ét års realvækst i BNP. Sammenligner vi med skattelettelserne, der er givet siden 2015, så var de på ca. 18 mia. kr. efter tilbageløb og adfærd (2025-niveau). Det svarer altså til mere end halvdelen af de skønnede omkostninger til den grønne omstilling, der er blevet givet i skattelettelser under Venstres sidste regering.

Ser vi længere tilbage, så er der siden 2001 givet skattelettelser for til 35-40 mia. kr. årligt efter tilbageløb. Skattelettelserne i de sidste atten år overstiger med andre ord de udgifter, som den grønne omstilling vurderes at kræve.

Det illustrerer, at det ikke er umuligt at opfylde målsætningen i klimaloven. I mandags offentliggjorde finansministeren ’Økonomisk Redegørelse’. Her blev det vist, at der gennem de seneste årtier faktisk er sket en markant afkobling mellem den økonomiske aktivitet og udledning af drivhusgasser.

Danmarks mål med klimaloven kræver dog flere initiativer. Allerede i dag har vi en styrkeposition på det grønne område og den grønne omstilling åbner derfor for nye erhvervsmuligheder. Vi lever netop af at levere innovative, højteknologiske produkter til resten af verden. Mange danske virksomheder lever af eksport af bl.a. energiteknologi og vedvarende energi. Hvis vi formår at gå videre ad det grønne spor og gøre det til en ambitiøs erhvervspolitik, så kan vi opfylde klimaloven samtidig med, at vi øger velstanden.

Den nye fond til grønne investeringer skal i samspil med fokus på produktiviteten gennem uddannelse, forskning og innovation bringe Danmark i mål med klimaloven. Dermed kan vi høste gevinsterne, der ligger i en ambitiøs klimapolitik. Gør vi det, så kan den grønne omstilling blive en vindersag på alle fronter for Danmark.

Bragt i Berlingske