Kontakt

Arbejdsmiljø

Stress, mobning og tunge løft sender folk ud af arbejdsmarkedet

Mobning, stress og tunge løft er desværre hverdag på rigtig mange danske arbejdspladser. Hver fjerde bygningsarbejder er overbelastet på jobbet, og over 200.000 danskere udsættes for mobning. Dertil sender arbejdsskader hvert år tusindvis af danskere på sygedagpenge og førtidspension. Hver tredje, der rammes af en arbejdsskade, er på sygedagpenge året efter.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har offentliggjort en temapublikation, som kortlægger arbejdsmiljøet på de danske arbejdspladser og konsekvenserne af, når det halter. I publikationen ”Stress, mobning og tunge løft sender folk ud af arbejdsmarkedet” har AE bl.a. set på, hvordan arbejdsskader forøger risikoen for at komme på sygedagpenge og førtidspension.

Publikationen viser, at hver tredje, der rammes af en arbejdsskade, er på sygedagpenge året efter. Risikoen for at komme på sygedagpenge øges med en faktor fire, hvis man får en arbejdsskade. Samtidig bliver risikoen for at komme på førtidspension fem gange større, hvis man rammes af en arbejdsskade. Arbejdsskader omfatter både arbejdsulykker og arbejdsrelaterede sygdomme som fx eksem, astma og skuldersygdomme.

”Arbejdsrelaterede skader forøger risikoen for at komme på sygedagpenge og førtidspension meget markant. Når arbejdsskader tvinger folk ud på arbejdsmarkedets sidelinje, er det et tab for både virksomhederne og for samfundet. De seneste ugers historier om Siemens- og Vestas-medarbejdere, der er blevet syge af jobbet, understreger med al tydelighed, at der også er store menneskelige omkostninger forbundet med at få en arbejdsskade.” siger Jonas Schytz Juul.

I publikationen har AE også undersøgt, hvordan det står til med det fysiske og psykiske arbejdsmiljø på de danske arbejdspladser. Analyserne viser bl.a., at hver fjerde bygningsarbejder er overbelastet på jobbet, at over 200.000 danskere oplever mobning, og at hver tredje inden for sundhed og omsorg er udsat for vold eller trusler om vold på jobbet.

”Vores analyser viser, at der er god grund til at forebygge, at folk bliver syge af at gå på arbejde. Mobning, stress og tunge løft er desværre hverdag på rigtig mange danske arbejdspladser. Jobbet er et af de steder, hvor vi bruger de fleste af døgnets vågne timer. Det er meget vigtigt at sikre, at vi har det godt på jobbet og ikke lider fysisk eller psykisk overbelastning. Dårligt arbejdsmiljø, nedslidning og arbejdsskader har en dyr pris for både den enkelte, virksomhederne og for samfundet,” afslutter analysechefen.