Kontakt

Den danske arbejdsmarkedsmodel

Nu bliver beskæftigelsespolitikken for alvor vigtig

Højt at flyve kan blive dybt at falde, hvis ikke vi har en beskæftigelsesindsats, der sikrer en høj grad af efteruddannelses- og opkvalificeringsmuligheder.

Efter 17 måneder i træk med stigninger gik den ikke længere. Beskæftigelsens rekordhøje himmelflugt stoppede, da Danmarks Statistik forleden offentliggjorde tallene for juli måned. Selvom den private beskæftigelse var uændret, ligner det et vendepunkt, og det skal vi tage seriøst.

Det vigtige er nu, at vi ikke taber hele den historiske optur på gulvet. Det kræver en begavet beskæftigelsespolitik. Formålet er at hjælpe de nyledige hurtigt tilbage i job eller til opkvalificering, så de nemmere kan finde job efterfølgende.

Danmark har en enormt effektiv beskæftigelsespolitik – den aktive arbejdsmarkedspolitik. På grund af den er vi bedst i EU til at få arbejdsløse i job.

Under coronakrisen, den største arbejdsmarkedskrise i nyere tid, holdt den aktive arbejdsmarkedspolitik stand, og Danmark var fortsat bedst i EU til at få arbejdsløse i job. I 2020 var hver tredje arbejdsløse i et givent kvartal i arbejde igen det efterfølgende kvartal.

Tendensen fra corona var egentlig bare en fortsættelse af arbejdsløses overgang til job gennem de seneste ti år, hvor niveauet netop har ligget på mellem 31 og 38 procent arbejdsløse, der var i job kvartalet efter. De tal skal ses i sammenhæng med flexicuritymodellen, herunder den aktive arbejdsmarkedspolitik, der giver arbejdsløse gode muligheder for at holde sig til ilden, så det er nemmere at komme hurtigt tilbage i arbejde.

Dertil valgte politikerne under coronakrisen at investere i uddannelse af arbejdsstyrken ved at tilbyde opkvalificering på 110 procent af dagpengesatsen. Det har mange gjort brug af, har vi tidligere vist i en analyseSådanne løsninger får vi brug for igen i en kommende nedtur.

Danmark har en enormt effektiv beskæftigelsespolitik – den aktive arbejdsmarkedspolitik. På grund af den er vi bedst i EU til at få arbejdsløse i job.
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

Beskæftigelsesindsatsen er det fundament, vi skal stå på, når der kommer kriser. Det er vigtigt at gribe dem, der står uden beskæftigelse og sørge for, at de bibeholder tilknytningen til arbejdsmarkedet. Vores nuværende beskæftigelsesindsats er bygget op omkring jobcentrene.

I en kronik i Børsen slog Pernille Vermund, Nye Borgerlige, forleden på tromme for at lukke og slukke al beskæftigelsesindsats i Danmark – med henvisning til en TV2-dokumentar. I samme blå blok mener Venstre ”at det ikke nytter noget at lappe på et system, som grundlæggende ikke virker”. Jobcentrene er ikke perfekte, og der er ting, som kan og bør gøres bedre. Men det er ikke korrekt, at systemet grundlæggende ikke virker. Ingen andre får flere arbejdsløse tilbage i job på kort tid, og den danske aktive arbejdsmarkedspolitik er uden sammenligning den mest evidensbaserede i verden. Derfor er det helt skævt at ”starte helt forfra med at indrette beskæftigelsesindsatsen”.

Ude i verden er vi berømte for vores flexicuritymodel, der skaber fleksibilitet og tryghed på både arbejdsgiver- og arbejdstagersiden. Modellen er bygget op over årtier, og beskæftigelsesindsatsen spiller en vigtig rolle. Den får vi brug for, når arbejdsmarkedet vender, så vi kan få flest muligt godt med videre.