Kontakt

Voksen- og efteruddannelse

Flere faglærte er krumtappen i den grønne omstilling

2030-målet kan nås via en socialt retfærdig vej og samtidig skabe mindst 179.200 årsværk. Men det kræver flere faglærte.

Hvis vi skal nå reduktionsmålet i 2030 på 70 procent af CO2-udslippet, kræver det markante tiltag. Hvis vi vil nå det uden at gå på kompromis med den sociale retfærdighed, kræver det, at vi tænker os om.

Fagbevægelsens Hovedorganisation har præsenteret en stor klimaplan, der netop går ad en socialt retfærdig vej og tilmed kan skabe mellem 17.900 og 23.800 job hvert år i ti år. Det viser AE’s beregninger. Og vi har endda kun medtaget de midlertidige job, der skabes, når for eksempel nye havvindmølleparker skal bygges – ikke de permanente job, der ligger i driften og vedligeholdelsen af parkerne bagefter.

Det giver mindst 179.200 årsværk, og hvis vi skal kunne besætte dem, kræver det flere faglærte.

VVS’ere, der kan skifte oliefyr i landets husstande. Tømrere, murere, elektrikere og andre, der i fællesskab kan energirenovere bygningsmassen. Montører, industriteknikere og smede, der kan rejse nye havvindmøller. Især i bygge- og anlægsbranchen og industrien vil mange job være faglærte.

Anmærkning: Bemærk, at brancherne ikke summerer til 179.200, da enkelte initiativer ikke har kunnet branchefordeles

Flest faglærte i den grønne industri
Flere faglærte er krumtappen i den grønne omstilling. Ellers bliver den umulig at gennemføre. Det kan man se i fordelingen af beskæftigede i industrien.

I den grønne del af industrien er cirka hver anden (47 procent) faglært allerede i dag.

Selv i en verden, hvor vi ikke skulle gennem en grøn omstilling, er tænketanke, interesseorganisationer med flere enige om, at vi kommer til at mangle faglærte i de kommende år.

Skru op for opkvalificering
Med den grønne omstilling bliver behovet for flere faglærte kun større. Derfor er der brug for et markant uddannelsesløft. Der skal skrues op for opkvalificeringen med alle de håndtag, vi har.

Jeg vil pege på tre ting:

1) Der er brug for, at flere unge tager en erhvervsuddannelse efter grundskolen. Og der er også brug for et mere fleksibelt opkvalificeringssystem. Både ledige og lønmodtagere i job skal hurtigt og effektivt kunne opkvalificeres, så de matcher de brancher, der har behov for nye hænder. Det skal også være nemmere helt at skifte spor og tage en ny uddannelse som led i den grønne omstilling – for eksempel hvis ens uddannelse er forældet.

2) Der er brug for, at virksomhederne sætter efter- og videreuddannelsesindsatserne bedre i system. På arbejdspladserne skal det være lige så naturligt at lægge sin næste efteruddannelsesplan, som det skal være at planlægge sommerens campingferie med familien.

3) Der er brug for at skrue satserne op, så der bliver større økonomiske incitamenter til efteruddannelse. For eksempel må man i dag nøjes med dagpengesatsen, når man tager et AMU-kursus uden løn. Det beløb kunne hæves. Statens Voksenuddannelsesstøtte kunne også hæves fra 60 procent af dagpengene til 100 procent, når man tager en akademiuddannelse i arbejdstiden. Endelig kunne man forøge tilskuddene, når virksomheder ansætter en voksenlærling.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har da også meldt ud, at der er en større opkvalificeringsreform på vej.

En grøn omstilling med alle om bord
Den grønne omstilling handler om at gøre noget godt for klimaet. Det kræver blandt andet, at virksomhederne har den nødvendige arbejdskraft, men det kræver især, at alle kommer med.

Der er ifølge Danmarks Statistik mere end 300.000 mellem 25 og 64 år, der alene har en grundskoleeksamen. Dem må vi ikke efterlade på perronen, når det grønne, automatiserede lyntog sætter fut i morgendagens arbejdsmarked. De skal have en håndsrækning.

Lykkes det ikke, kan jeg godt frygte, at den folkelige opbakning til klima- og miljøsagen vil svinde ind. Det var blandt andet det, der skabte ”gule veste” i Frankrig. I Danmark skal vi sørge for, at ingen hægtes af.

Det gælder især, når den grønne omstilling betyder, at nogle job forsvinder, mens nye opstår.

Bragt i Berlingske den 6. juni 2020