Kontakt

Dansk økonomi

Her går det godt: En sommerstatus på de tre vigtigste nøgletal

Selvom vi gik ind i 2023 på usikker grund, viser nøgletal for beskæftigelsen, inflationen og eksporten, at dansk økonomi stadig har det rigtig godt.

Halvdelen af året er gået, og jeg synes, at det giver god mening med en midtvejsstatus for dansk økonomi. Tilbage i januar skrev jeg om de tre vigtigste nøgletal, som jeg ville holde øje med i år: beskæftigelsen, inflationen og eksporten.

Af de tre nøgletal, jeg fandt særligt interessante for et halvt år siden, vil jeg fortsat have fokus på beskæftigelsen og inflationen i den kommende tid
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

For da vi tog hul på 2023, gav de tre nøgletal grund til at finde metaforer om mørke, truende skyer frem, men trods det lunefulde danske sommervejr er jeg mere optimistisk i dag.

Beskæftigelsen buldrer derudad

Beskæftigelsen har overrasket de første seks måneder. Vi kom ud af 2022 med rekordhøj beskæftigelse, men det var forventeligt, at vi ville se et dyk. Det er ikke sket. Tværtimod er den fortsat opad og har sat rekord på rekord i starten af 2023.

Beskæftigelsen er et helt centralt økonomisk nøgletal, fordi det siger noget om efterspørgslen efter arbejdskraft, og hvor meget der kan produceres. Flere personer kan producere mere.

Derudover fortæller beskæftigelsen noget om, hvordan familiernes økonomi har det. Flere beskæftigede betyder højere indkomst, og presset på arbejdsmarkedet har hjulpet flere langtidsledige, seniorer og ikke-vestlige indvandrere i beskæftigelse. Samtidig med at flere har fået muligheden for beskæftigelse, er antallet af deltidsjobs steget.

Inflationen er på tilbagetog

Flere i beskæftigelse er både et udtryk for, at økonomien vokser, men også at husholdningerne får bedre privatøkonomi.

Det sidste har været særligt vigtigt i en tid med høj inflation. Inflationen toppede i oktober 2022 på 10,1 procent, hvormed forbrugerpriserne var 10,1 procent højere end i oktober 2021. Siden er inflationen faldet til 2,9 procent i maj 2023. Det er naturligvis positivt, at priserne stiger i et mere velkendt tempo, fremfor den himmelfart der kendetegnede store dele af 2022.

Beskæftigelsen har overrasket de første seks måneder
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

Der er dog stadig sket prisstigninger de fleste måneder, så det bliver interessant at se, om der de kommende måneder kommer prisfald, eller om priserne har nået et nyt plateau og stiger videre herfra.

Eksporten trækker stadig væksten

Også eksporten ser ud til at have det glimrende. Når eksporten er vigtig, skyldes det, at det er en stor motor for dansk økonomi. Begynder det at gå dårligt i udlandet, vil det ofte påvirke eksporten med nedgang i produktion og fyringer til følge i Danmark. Lige nu er der primært fremgang i tjenesteeksporten, mens vareeksporten steg betydeligt i slutningen af 2022.

Det går altså ret godt med de tre nøgletal. Men det er ikke ensbetydende med, at der kun er solskin forude. De rentestigninger, som centralbankerne har foretaget for at få styr på inflationen, er endnu ikke slået fuldt igennem på økonomien.

Af de tre nøgletal, jeg fandt særligt interessante for et halvt år siden, vil jeg fortsat have fokus på beskæftigelsen og inflationen i den kommende tid. Også eksporten er stadig interessant, men det er det private forbrug virkelig også. Det peger nemlig oftest i samme retning som BNP, samtidig med at det siger noget om befolkningens forventninger til fremtiden.