Kontakt

Reformer

Der er brug for reformer – men ikke nødvendigvis arbejdsudbudsreformer

Mere velstand er dejligt, men vi bør starte med de 45.000 unge uden job og uddannelse fremfor klassiske arbejdsudbudsreformer.

Dansk Erhverv skrev i tirsdagens Børsen, at vores vurdering af nødvendigheden af øget arbejdsudbud er et fatamorgana, der bygger på, at økonomien går godt lige nu.

Økonomien går skam godt lige nu, men argumentet om, at det ikke er nødvendigt med arbejdsudbudsreformer, handler om holdbarhed. Dansk økonomi vurderes at være overholdbar både af Det Økonomiske Råd og af Finansministeriet.

Vi vil gerne have mere velstand, men vi mener ikke, at vejen derhen går gennem de klassiske arbejdsudbudsreformer
Cheføkonom Sofie Holme Andersen

Det er rigtigt, at det er helt centralt for holdbarheden, at politikerne løbende sætter folkepensionsalderen op som aftalt i Velfærdsaftalen fra 2006, og at befolkningen rykker med. Man kan godt sænke tempoet, som Pensionskommissionen har foreslået, men man kan ikke stoppe, uden at dansk økonomi bliver uholdbar. Det betyder også, at der er brug for nødudgange for personer, der ikke kan holde til at arbejde så længe, for eksempel i form af Arne-pensionen.

Holdbarheden bliver udfordret, hvis de antagelser, som ligger til grund for beregningen, skrider. Antagelserne er netop blot antagelser, der selvfølgelig er forbundet med usikkerheder. Men hvor stor en buffer skal vi lægge ind for at håndtere problemer, der måske kan opstå langt ude i fremtiden?

Vi vil gerne have mere velstand, men vi mener ikke, at vejen derhen går gennem de klassiske arbejdsudbudsreformer. Derimod bør man fokusere på de cirka 45.000 unge uden job og uddannelse og på at fastholde de mange personer, som er kommet i beskæftigelse under det seneste opsving. Det vil kræve reformer at komme i mål med. Dertil kommer, at velstanden i Danmark primært er skabt gennem produktivitetsfremskridt, hvilket blandt andet Reformkommissionen har vist. Det vil også kræve reformer at få forbedret produktiviteten.

Så vi er ikke imod reformer – heller ikke arbejdsmarkedsreformer. Men de arbejdsudbudsreformer, som Dansk Erhverv ønsker sig, er ikke nødvendige i et holdbarhedsperspektiv. Til gengæld er der et stort potentiale for arbejdsudbuddet, hvis vi får flere unge, der i dag er uden job og uddannelse med. Det samme gælder, hvis vi kan fastholde bare nogle af de mange nye, der er kommet med ind på arbejdsmarkedet under det seneste opsving.

de arbejdsudbudsreformer, som Dansk Erhverv ønsker sig, er ikke nødvendige i et holdbarhedsperspektiv
Cheføkonom Sofie Holme Andersen