Kontakt

Indhold
Den danske arbejdsmarkedsmodel

Den danske model sikrer gode vilkår for almindelige lønmodtagere

Danmark er ét af verdens bedste lande at leve og arbejde i. Med en kombination af en høj organiseringsgrad, en generelt kompetent arbejdsstyrke, gode rammevilkår for virksomhederne og en stor og effektiv offentlig sektor har vi opnået en meget konkurrencedygtig økonomi, hvor almindelige mennesker har en høj velstand, hvor beskæftigelsen og produktiviteten er høj, og hvor uligheden og fattigdommen er lav.

Hovedkonklusioner

  • Fra 2019 til 2020 er indkomster i gennemsnit vokset med 3,8 pct. og udviklingen er bredt fundereret. Indkomstuligheden er dog vokset markant det seneste årti.
  • Flyttemønstre forstærker den geografiske ulighed, så indkomstforskellene mellem kommuner over det seneste årti er blevet større. 
  • Formueuligheden er endnu større end indkomstuligheden. De mest formuende 10 pct. ejer 60 pct. af nettoformuen, ekskl. arbejdsmarkedspensioner, og 46 pct. af nettoformuen inkl. arbejdsmarkedspensioner, mens de 10 pct. med størst indkomst tjener 33 pct. af den samlede indkomst.
  • Formueulighed opstår ikke kun på tværs af generationer, men er også markant inden for hver årgang. De mest formuende 10 pct. inden for hver årgang har mindst 33 pct. af årgangens samlede formue. Store forskelle tidligt i livet skyldes bl.a. forældrekøb og arveforskud blandt de mest formuende familier.
  • I de senere år er antallet af fattige børn aftaget, men er fortsat på et højt niveau. I 2020 levede 56.500 børn under fattigdomsgrænsen.   

Analysen er lavet i samarbejde med 3F