Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Flere studerende kan afhjælpe coronaledighed

Hvis vi som samfund skal få bugt med den stigende ledighed under coronakrisen, kan det være en god vej at gå, at flere unge begynder at læse videre. 116.000 studenter læser nemlig ikke videre i dag, og mange er ansat i brancher, som nu må fyre.

De seneste mange år er antallet af studenter vokset voldsomt. Sidste år slog antallet af studenter rekord med 48.000. Til sammenligning var det blot 31.000, som fik hue på fra en gymnasial uddannelse i 2006.
 
I årene efter finanskrisen steg andelen af studenter, der læste videre, kraftigt, men andelen er sidenhen faldet igen. I september 2019 var 116.000 studenter under 30 år ikke i gang med at læse videre.

 
Det er en stigning på 40.000 studenter siden årene efter finanskrisen. Det viser beregninger, som AE har foretaget på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik.
 
Ser vi på de studenter, der ikke læser videre, er fire ud af fem i beskæftigelse. Det er cirka 90.000 personer. Blandt dem er hele 40 procent ansat inden for handel, hotel og restauration. Det er brancher, som er hårdt ramt af coronakrisen og dermed har måttet opsige mange medarbejdere.
 
Kræver fleksibel optagelse
”Vi håber, at man kan løse to ting på en gang: At få flere unge i gang med en uddannelse, så der bliver plads til, at flere ufaglærte kan få deres job igen,” siger chefanalytiker i AE Mie Dalskov Pihl.
 
”Vi er nødt til at udnytte chancen nu for at få de unge ind, som ikke nåede at søge ind på en uddannelse, for tendensen er jo, at coronakrisen ikke er overstået efter sommerferien. Og det kan godt være, at man skal give nye studerende en lille studiestartspræmie, fordi det måske kan få flere til at starte,” siger Mie Dalskov Pihl.
 
Derfor peger AE på følgende konkrete tiltag, der kan gøre studenternes vej tilbage til uddannelsessystemet hurtigere og mere smidig:
 
  1. Et mere fleksibelt optagelsessystem
    Der skal afsættes studiepladser til vinteroptag på flere uddannelser med mulighed for ansøgning i løbet af året. Det kan hjælpe dem, der er i tvivl om deres uddannelsesvalg.
     
  2. Flere studiepladser
    På nogle uddannelser vil der ikke være pladser nok. Man kunne derfor øge antallet af studiepladser med vinterstart – f.eks. på erhvervsuddannelsernes fordelsuddannelser og på professionsuddannelser med offentlig praktik, som sygeplejersker, pædagoger og socialrådgivere. 
     
  3. Økonomisk gulerod til studenterne
    For at motivere flere studenter til at starte på en uddannelse kan man give en studiestartspræmie til studenter, der påbegynder en uddannelse i løbet af det næste skoleår, f.eks. ved at forhøje SU-satsen med 50 procent de første 12 måneder af uddannelsen.
Omtalt af Information den 20. april 2020