Kontakt

Ungdomsuddannelser

Hf på VUC er en vigtig vej til velfærdsuddannelserne

Kursister på hf-uddannelserne på VUC er kendetegnet ved, at flere har ufaglærte forældre, lavere grundskolekarakterer, og mange har tidligere afbrudt en ungdomsuddannelse sammenlignet med en typisk ungdomsårgang. Hf-uddannelserne på VUC giver kursisterne gode muligheder for at komme videre med job og uddannelse – særligt på nogle af de store professionsuddannelser til velfærdsområdet som pædagog, socialrådgiver, sygeplejerske og folkeskolelærer, viser analyse lavet for Danske HF & VUC og Gymnasieskolernes Lærerforening.

Hf-kursisterne har i højere grad end en gennemsnitlig ungdomsårgang ufaglærte forældre, lavere karakterer i dansk og matematik fra grundskolen, og mange har tidligere påbegyndt en ungdomsuddannelse, men er faldet fra.

Hf-kursister bor mere geografisk spredt end en typisk ungdomsårgang. Flere bor i oplands- og provinskommuner, og færre bor i hovedstads- og storbykommuner sammenlignet med en typisk ungdomsårgang.

To år efter afsluttet hf-uddannelse fra VUC er 90 pct. i beskæftigelse eller i gang med en uddannelse og færre modtager overførselsindkomster end før tilgang til hf-uddannelserne.

De store professionsuddannelser til velfærdsområdet – pædagog, socialrådgiver, lærer og sygeplejerske – er populære. Efter en 2-årig hf-eksamen eller en hel hf-enkeltfagseksamen læser 20 pct videre på en af de fire store velfærdsuddannelser. Blandt kursister med en uddannelsespakke læser 42 pct. videre på en af de store velfærdsuddannelser.

De offentlige finanser forbedres med cirka 250.000 – 300.000 kr. om året, når man løfter en ung kontanthjælpsmodtager uden uddannelse til beskæftigelse gennem en faglært uddannelse eller en professionsbacheloruddannelse.

Omtalt af Gymnasieskolen.dk den 14. november 2023