Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

Det lysner, men turen op fra coronakrisens dyb bliver stadig vanskelig

Kun 6 ud af 10 tabte private job vil være genvundet ved udgangen af 2021, viser ny prognose. Det er ét eksempel på, at coronakrisen trækker skygger ind i næste kalenderår, selvom jobtal fra juni og juli viste bedring.

Dansk økonomi blev i foråret ramt af den værste økonomiske krise siden 2. Verdenskrig. Coronapandemien sendte dansk økonomi i gulvet og til tælling. Alene i 2. kvartal faldt BNP med næsten syv procent, hvilket er det største kvartalsvise fald, Danmarks Statistik har målt i den tid, man herhjemme har udarbejdet det kvartalsvise nationalregnskab. Nedturen har været langt mere brutal end den nedtur, der fulgte i kølvandet på finanskrisen, hvor det tog seks kvartaler, før BNP var faldet med syv procent. Samtidig faldt beskæftigelsen med næsten 95.000 personer i 2. kvartal. Dermed blev de sidste tre års jobfremgang på arbejdsmarkedet op til coronakrisen tabt på gulvet på bare ét kvartal.

Trods nedgangen ser det lige nu ud til, at vi har lagt det værste bag os. Antallet af beskæftigede lønmodtagere er i løbet af juni og juli vokset med 25.000 personer, og antallet af tilmeldte arbejdsløse er siden 1. august faldet med mere end 27.000 personer. Endelig bliver der også slået flere ledige stillinger op hos landets virksomheder. Arbejdsmarkedet er med andre ord i bedring, og umiddelbart er en vending på arbejdsmarkedet nært forestående – måske er den allerede i gang. Genopretningen kan dog blive vanskelig, og der kan vente nye tilbageslag, hvis virusudbruddet blusser op igen.

I AE’s prognose forventes der fra tredje kvartal 2020 og frem til udgangen af 2021 en fremgang i den private beskæftigelse på knap 58.000 personer. Dermed forventes godt 60 procent af de tabte arbejdspladser på det private arbejdsmarked at blive genvundet, og samlet vil beskæftigelsen i den private sektor ved udgangen af 2021 fortsat være ca. 35.000 personer under niveauet, før coronakrisen brød ud.

Der er dog betydelige risici i verdensøkonomien, som kan forsinke genopretningen i dansk økonomi. Flere steder i verden er smittetallene voksende, og selvom bl.a. OECD vurderer, at verdensøkonomien ikke er faldet i så dybt et hul, som man vurderede tilbage i juni, er usikkerheden om genopretningen ikke blevet mindre. OECD vurderer, at væksten i den globale økonomi i 2021 kan blive to til tre procent lavere end deres hovedscenarie for verdensøkonomien tilsiger.

I det scenarie vil genopretningen af dansk økonomi blive forsinket, og i det tilfælde skønner vi, at beskæftigelsen ved udgangen af 2021 fortsat vil være mere end 90.000 personer lavere i den private sektor end før krisen. Det skyldes ikke kun den direkte effekt af, at efterspørgslen fra udlandet bliver mindre, men skyldes også, at virksomhedernes investeringslyst bliver mindre, når væksten i den globale økonomi skuffer. Samtidig vil en genopblussen af smitten og en øget usikkerhed hos forbrugerne mindske forbrugslysten blandt danskerne.

Omtalt af Berlingske den 28. september 2020