Kontakt

Beskæftigelse

62.000 skyggeledige tælles ikke med i bruttoledigheden

Der er i dag en stor gruppe på 62.000 arbejdsløse, som ikke regnes med i de officielle ledighedstal i Danmark. Gruppen omfatter ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere, personer på ledighedsydelse mfl. samt arbejdsløse, som ikke har ret til dagpenge eller kontanthjælp, som gerne vil have et arbejde og som også aktivt søger efter et arbejde og kan tiltræde et job.

De nyeste tal fra Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse (AKU) for 4. kvartal 2012 viser, at arbejdsløsheden korrigeret for sæsonudsving er på ca. 208.000 personer svarende til 7,4 pct. af arbejdsstyrken.

AKU-opgørelsen, som er en stikprøve, adskiller sig på en del punkter i forhold til den mere anvendte registrerede bruttoledighed, som Danmarks Statistik udgiver en gang om måneden

Arbejdsløsheden opfattes og omtales af mange økonomiske iagttagere som kongetallet i den økonomiske debat, men under denne krise kan man konstatere, at arbejdsløsheden langt fra fortæller hele historien om nedturen på arbejdsmarkedet

Bruttoledigheden er alene en optælling af antallet af registrerede arbejdsløse dagpengeberettigede og arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere samt aktiverede.

Bruttoledigheden omfatter således ikke de såkaldt ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere, som udgør mere end 7 ud af 10 kontanthjælpsmodtagere herhjemme, ligesom modtagere af ledighedsydelse mv. samt arbejdsløse uden ret til dagpenge eller kontanthjælp heller ikke tælles med.

En del af disse ønsker dog et arbejde og søger også aktivt efter et job, ligesom de også kan tiltræde et job inden for kort tid. En del af disse ”skyggeledige” burde derfor tælle med i arbejdsløsheden.

I 4. kvartal 2012 udgjorde gruppen af skyggeledige, som ønsker et job, søger aktivt efter et job og kan tiltræde et job inden for 14 dage ca. 62.000 personer (sæsonkorrigeret) og i løbet af krisen er gruppen vokset med ca. 28.000 personer.

Kongetallet findes ikke

Arbejdsløsheden opfattes og omtales af mange økonomiske iagttagere som kongetallet i den økonomiske debat, men under denne krise har man kunnet konstatere, at arbejdsløsheden langt fra har fortalt hele historien om nedturen på arbejdsmarkedet.

Det store beskæftigelsesfald vi har været vidner til under denne krise er således ikke i tilnærmelsesvis samme omfang afspejlet i arbejdsløshedstallene.

Derfor bør der i den økonomiske debat i fremtiden også være mere fokus på beskæftigelsestallene. Danmarks Statistik er begyndt at offentliggøre den kvartalsvise lønmodtagerbeskæftigelse, som lader til at være en meget stabil og pålidelig opgørelse.

Man kan håbe på, at Danmarks Statistik fremover også vil offentliggøre lønmodtagerbeskæftigelsen på månedsbasis.  Med udgangspunkt i lønmodtagerbeskæftigelsen, ville man have en langt mere pålidelig og retvisende GPS i forhold til udviklingen på arbejdsmarkedet.

Omtalt af Politiken d. 22. april 2013