Kontakt

Beskæftigelse

Det psykiske arbejdsmiljø er forværret under krisen

Ufaglærte har oftest det hårdeste fysiske arbejdsmiljø - det er således den gruppe, der oftest er udsat for belastende arbejdsstillinger, tunge løft og hudpåvirkninger - samtidig er de ufaglærte blandt dem, der oplever den største jobusikkerhed, de mindste udviklingsmuligheder og opnår mindst anerkendelse i jobbet - i løbet af de seneste 5 år er det psykiske arbejdsmiljø blevet forværret på flere punkter.

I analysen gennemgås fysiske og psykiske arbejdsmiljøbelastninger for forskellige grupper på arbejdsmarkedet. Resultaterne er baseret på en omfattende spørgeskemaundersøgelse fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Ufaglærte og lønmodtagere på grundniveau har det hårdeste fysiske arbejdsmiljø. Eksempelvis er det kun omkring 2-5 pct. blandt topledere og lønmodtagere på højeste eller mellemniveau, der oplever tunge løft eller belastende arbejdsstillinger mere end halvdelen af arbejdsdagen, mens det blandt lønmodtagere på grundniveau er det omkring 20 pct.

Generelt er det psykiske arbejdsmiljø blevet forværret i perioden. Således er jobusikkerheden og de følelsesmæssige krav steget, mens udviklingsmulighederne og anerkendelsen af arbejdet er faldet.

I forhold til det psykiske arbejdsmiljø er der flest inden for den offentlige sektor, der i høj eller meget høj grad finder jobbet følelsesmæssigt belastende, nemlig 40 pct., mens det kun gælder for godt 15 pct. af de privatansatte.

I løbet af de seneste 5 år er det psykiske arbejdsmiljø inden for begge sektorer blevet forværret. Specielt er jobusikkerheden og den følelsesmæssige belastning steget, mens anerkendelsen af arbejdet er faldet.

Omtalt af Ugebrevet A4 d. 18. oktober 2012