Kontakt

Arbejdsliv

Mødre bliver hjemme ved syge børn: Er det derfor, de tjener mindre?

2 ud af 3 dage er det mor, der bliver hjemme, når børnene er syge, mens far pendler på arbejde. Samtidig har kvinder generelt lavere indkomster. Kunne der være en sammenhæng?

Coronakrisen har nu for alvor taget fat i det danske samfund, og mange er nødsaget til at arbejde hjemmefra. Samtidig er skolerne nu lukkede, så skoletimerne er rykket hjem til mor og far ved spisebordene.

Eller er det bare hjem til mor?

Tændte man for TV Avisen i starten af denne uge, kunne man i hvert fald godt få det indtryk, at det var mors opgave. To indslag handlede naturligt nok om, at der er åbnet op for hjemmeundervisningen. I begge indslag fulgte vi mødre, der underviste deres børn.

Vores analyse tyder netop på, at børnefamilierne indretter sig på en måde, hvor det er mødrene, der tager sig af hjem og børn. To ud af tre dage, hvor børnene er syge, er det mor, der bliver hjemme for at passe. Samtidig arbejder mænd typisk længere fra hjemmet, end kvinder gør, og kvinder arbejder oftere deltid.

Tilsammen gør de ting, at manden har mere tid væk fra hjemmet i arbejdsøjemed.

Et stort forskningsstudie fra CBS viser desuden, at det helt overvejende er mødrene der tager børn til lægen. Det bekræfter billedet af, at mødre varetager flere af opgaverne relateret til børn.

Et studie fra KU konkluderer, at børn er den største kilde til indkomstulighed mellem mænd og kvinder i Danmark.

Og nu kan man så godt spørge: Må børnefamilier nu ikke indrette sig, som de har lyst til?

Svaret er selvfølgelig ”jo”. Børnefamilier skal indrette sig præcis, som de helst vil. Og vores analyse svarer da heller ikke på, hvorfor det i højere grad er mødrene, der bliver hjemme ved børns sygdom, arbejder tættere på hjemmet og i færre timer.

Alligevel er det måske sundt at stoppe op og reflektere over, om vi i samfundet har nogle underliggende strukturer, der går ud over den reelle ligestilling.

De valg, som resultaterne i AE’s analyse belyser, kan nemlig være en del af forklaringen på den indkomstulighed, vi stadig ser mellem mænd og kvinder.

Derfor er det vigtigt, at vi sikrer et samfund, hvor ganske almindelige børnefamilier trives. Daginstitutionerne skal være gode, så forældre med god samvittighed kan aflevere deres børn og tage på arbejde.

Og der skal være en opfattelse af, at det er lige så okay at gå på deltid i en periode med små børn, når man er murer, som når man er sygeplejerske.

Bragt på A4 Arbejdsliv den 22. marts 2020