Kontakt

Den danske arbejdsmarkedsmodel

Forandringerne på arbejdsmarkedet kalder på efteruddannelse

Fremtidens arbejdsmarked byder på ny teknologi, grøn omstilling og stigende pensionsalder. Behovet for opkvalificering og efteruddannelse bliver derfor større.

Når virksomheder udnytter ny teknologi for at producere varer smartere, kan det gøre os rigere som samfund. Men samtidig med at samfundet som helhed kan drage fordel af ny teknologi, vil vi formodentlig også se, at nogle job forsvinder. Ifølge OECD er ufaglærte job i størst risiko for at forsvinde.
 
Ufaglærte lønmodtagere kan blive sendt ud i ledighed og have svært ved at finde nye job. De risikerer at ende permanent uden for arbejdsmarkedet.
 
Derfor skal der investeres i at forbedre efteruddannelsesindsatsen i Danmark. Gennem opkvalificering kan man sikre, at de, der rammes af den nye teknologi, får de kompetencer, der er brug for på fremtidens arbejdsmarked.
 
Forandringer på arbejdsmarkedet er ikke et nyt fænomen. Gennem tiden har ny teknologi overflødiggjort mange tusinde job, men historisk har det hver gang ført lige så mange nye job med sig. De nye job er typisk mere højproduktive og kræver uddannet arbejdskraft.
 
Det gælder ikke mindst som følge af den grønne omstilling. Med den vil der formodentlig opstå nye job. Det kræver elektrikere at opstille ladestationer til elbiler og smede at bygge vindmøller.
 
Bedre arbejdsmiljø og omskoling
Også den stigende pensionsalder kalder på indsatser. Vores levetid stiger, og derfor er vi samlet set nødt til at arbejde længere, hvis vi også i fremtiden vil have råd til velfærd.
 
Det sikrede Folketinget i 00’erne ved at beslutte, at pensionsalderen skulle stige i takt med vores levealder. Men hvis det i praksis skal føre til flere år på arbejdsmarkedet, kræver det, at vi rent faktisk kan blive ved med at arbejde.
 
Det forudsætter, at kroppen ikke går i stykker, og at vi gennem hele arbejdslivet har de kompetencer, som virksomhederne efterspørger.
 
Det første kalder på, at vi investerer i arbejdsmiljøet. Det andet kalder på gode muligheder for at omskole og opkvalificere sig.
 
Ny teknologi vil betyde, at kompetencer forældes hurtigere end i dag, og det vil sætte større krav til, at man uddanner sig gennem hele livet.
 
Skræddersyet model til fremtiden
Heldigvis har vi den danske arbejdsmarkedsmodel. Den er som skræddersyet til fremtidens udfordringer.
 
I Danmark har vi et sikkerhedsnet, som – trods forringelser de senere år – med dagpenge og kontanthjælp griber lønmodtagere, når deres job forsvinder. Og vi fører en aktiv arbejdsmarkedspolitik, som betyder, at vi er europamestre i at få arbejdsløse tilbage i job.
 
For at komme bedst muligt ind i en fremtid, hvor den øgede velstand kommer alle til gode, skal vi investere i at bevare og udvikle vores unikke arbejdsmarkedsmodel.