Kontakt

Arbejdsløshed / Ledighed

De borgerlige kamuflerer udbudspolitik som kriseløsninger

Man kan ikke bruge en lav efterspørgsel efter arbejdskraft som begrundelse for at øge udbuddet af arbejdskraft.

Både Venstre og Konservative sælger deres finanslovsforslag på antallet af ”arbejdspladser”, de vil skabe for at bringe Danmark ud af krisen. Går man forslagene efter i sømmene er der dog ikke tale om krisepolitik, men om gammeldags udbudspolitik, som ikke hjælper i kriser.

”Vi har tabt tusindvis af arbejdspladser”, siger Søren Pape (K) i en kampagnevideo og fortsætter: ”Dem skal vi have skabt et job til. Danmark er i krise.” Videoen handler om De Konservatives nye finanslovsforslag, som skal ”skabe flere job i Danmark” med den begrundelse, at coronakrisen har sænket beskæftigelsen.

Venstre sælger deres nye finanslovsudspil med en lignende parole: ”Mange danskere har fra den ene dag til den anden mistet arbejdet. Der er brug for initiativer, der sætter gang i beskæftigelsen og skaber vækst.”

Men det, der trækker læsset i de to partiers finanslovsforslag, er ikke tiltag, der bringer Danmark ud af krisen. Det er tværtimod skattelettelser i toppen og forringelser af overførslerne i bunden.

Øget udbud af arbejdskraft på langt sigt er ikke krisetiltag
Dermed sælger de to partier nogle politikker, der øger udbuddet af arbejdskraft på langt sigt, som om det er krisetiltag, der stimulerer efterspørgslen efter arbejdskraft her og nu.

Hvis der er én grundlæggende lærdom om økonomi, der er vigtig at forstå, så er det, at økonomien er drevet af efterspørgslen på kort sigt og af udbuddet på langt sigt.

Hvis man vil bekæmpe en økonomisk krise her og nu, skal man få arbejdsgiverne til at efterspørge mere arbejdskraft. Det kan man gøre ved at sætte gang i de offentlige investeringer og øge vores forbrugslyst.

Hvis man derimod vil øge antallet af arbejdspladser på langt sigt, handler det om at få folk til at stille mere arbejdskraft til rådighed på arbejdsmarkedet. Det er primært den vej, Venstre og Konservative går med forslag om at afskaffe efterlønnen (K) og importere udenlandsk arbejdskraft (V og K).

Det skaber ikke jobåbninger til dem, der har mistet jobbet under krisen. Det får derimod flere ud på arbejdsmarkedet, som der skal skabes jobåbninger til.

Det handler om at øge efterspørgslen på kort sigt
Nogle af de to partiers forslag kan have en stimulerende effekt på efterspørgslen. Men der er også nogle af deres forslag til at øge arbejdsudbuddet, som direkte kan forværre krisen. Det gælder for eksempel deres forslag om at forringe kontanthjælpen og De Konservatives plan om at afskaffe den grønne check og sænke dagpengene for dimittender. De tiltag vil reducere det private forbrug.

Den slags politikker hjælper ikke Danmark ud af krisen. Den ansvarlige vej ud af krisen består derimod af politikker, der her og nu skaber jobåbninger for de ledige og gør det lettere for virksomhederne at afsætte deres varer. Samtidig skal vi forhindre, at de ledige går ned med flaget og bliver fanget i langtidsledighed.

Venstre og Konservative kamuflerer med andre ord udbudspolitikker som krisepolitik. Der er selvfølgelig også andre grunde til, at de borgerlige partier ønsker at sænke skatterne og forringe vilkårene for de ledige. Men at sælge det som god krisepolitik er falsk varebetegnelse.

Bragt af Berlingske den 28. november 2020