Kontakt

Grøn omstilling

Øget jobskabelse giver øget CO2

Et vigtigt spørgsmål i dag er, hvordan vi på én gang kan skabe job og reducere vores udledning af CO2. Når vi skaber job, kan flere blive hevet ind i arbejdsstyrken, men samtidig må vi tage klimaforandringerne alvorligt og tage vores anpart i at reducere udledningen af CO2. Vi har i Danmark samlet set endnu ikke fundet ud af at afkoble jobskabelse fra CO2-udledning.

Da Danmark underskrev Paris-aftalen i 2015, forpligtede vi os til at bidrage til den samlede reduktion i udledningen af drivhusgasser. Gennem EU har man målet, at udledningen af drivhusgasser fra dansk territorie skal være mindsket 40 pct. i 2030 i forhold til niveauet i 1990. Senest har den socialdemokratiske regering sammen med dens støttepartier sat målet, at niveauet af drivhusgasser skal ned med 70 pct.

En stor del af den danske produktion udleder drivhusgasser – primært CO2 – og der er derfor risiko for, at der vil blive produceret mindre med store fald i beskæftigelsen til følge, hvis ikke vi formår at afkoble jobskabelse fra CO2-udledning. Det er helt essentielt, at økonomien omstilles, så udledningen af drivhusgasser kan mindskes samtidig med, at der skabes flere job i økonomien.

Ser man på de forskellige brancher, er det klart, at der er store forskelle på betingelserne for både jobskabelse og CO2-reduktion. Brancher som industrien, landbruget, bygge- og anlægsområdet og transport baserer sig på en forholdsvis materiale- og ressourcekrævende produktion, som i det hele taget udleder mere CO2, end fx store dele af den offentlige administration gør. Alligevel har såvel industrien som landbruget reduceret deres udledning af CO2 siden 1995.

Omvendt kan man se, at transportbranchen har øget sin udledning med mere end 26 mio. ton og nu står for to tredjedele af virksomhedernes samlede CO2-udledning. Transport er dog samtidig et erhverv, der skaber relativt mange job. 150.000 personer er beskæftiget med transport, og derfor er det afgørende, at transportbranchen får fart på mindskelsen af CO2-udledningen.

I forhold til de to positive kriterier er der kun 4 brancher, der både har mindsket deres CO2-udledning og skabt flere jobs over hele perioden fra 1995 til 2017. Det gælder handel, information og kommunikation, offentlig administration, undervisning og sundhed samt kultur, fritid og anden service.

Omtalt af Altinget d. 30. august 2019