Kontakt

Overførselsmodtagere

Kontanthjælpsloftet gør det svært at bo i København

Det nye kontanthjælpsloft vil gøre det svært for de ramte kontanthjælpsmodtagere at få råd til at bo i København. Her koster mere end hver tredje lejebolig nemlig mindst 7.000 kr. om måneden inkl. forbrug. En enlig kontanthjælpsmodtager med husleje på 7.000 kr. og et barn mister knap 3.000 kr. om måneden, dvs. 30 pct. af det månedlige rådighedsbeløb, når loftet træder i kraft.

Det vrimler ikke med billige lejeboliger i Danmark, særligt ikke i Hovedstaden. Her koster mere end hver tredje lejebolig mindst 7.000 kr. om måneden inkl. forbrug.

En enlig kontanthjælpsmodtager med et barn og en husleje (inkl. forbrug) på 7.000 kr. står til at miste 2.800 kr. om måneden, når det nye kontanthjælpsloft, inkl. 225-timersreglen, træder i kraft. Det svarer til en reduktion på næsten 30 pct. af det månedlige rådighedsbeløb. Jo flere børn kontanthjælpsmodtagerne har, og jo dyrere boligen er, des større bliver reduktionen af det månedlige rådighedsbeløb.

Med det nye kontanthjælpsloft bliver det sværere for de ramte kontanthjælpsmodtagere at få råd til at bo i Hovedstaden. Der er således risiko for, at flere vil blive nødsaget flytte ud af storbyen.

Risikoen er, at kontanthjælpsloftet vil skubbe bag på den udvikling i flyttemønstre, vi har været vidne til de senere år. Der er naturligvis ikke noget galt med at bo på landet, men årsagen til at flytte derud skal helst ikke være, fordi man ikke har råd til at bo i sin bolig i storbyen. Når kontanthjælpsmodtagerne presses ud af storbyen, flytter de også længere fra deres jobmuligheder. Jobmulighederne er nemlig langt større i de større byområder end de er på landet, og særligt gennem krisen er der forsvundet mange arbejdspladser i nogle af landdistrikterne. Der er altså risiko for, at kontanthjælpsloftet vil øge polariseringen mellem land og by - og mellem arbejder og arbejdsløs – som vi har set mere og mere af de senere år.

Omtalt af Weekendavisen d. 8. juli 2016.