Kontakt

Det danske klassesamfund

Færre kommuner spejler lagene i det danske samfund

Færre danske kommuner er i dag lige så blandede på tværs af klasser, som de var i 1990’erne.

I midten af 1990’erne var cirka 70 procent af landets kommuner godt blandede på tværs af klasser. I dag er tallet 36 procent.

Det er målt på, om andelen af hver klasse i hver kommune afviger med mere end 50 procent fra landsgennemsnittet. Falder blot én af klasserne uden for dette interval, kategoriseres kommunen ikke længere som blandet.

For godt 20 år siden var det langt hovedparten af kommunerne i landet, der var blandede, hvis man ser bort fra Københavnsområdet og Nordsjælland, hvor overklassen og den højere middelklasse systematisk har været overrepræsenteret i hele perioden. I dag er det langt mere udbredt, at kommunerne har en skæv klassesammensætning.

Hvis vi ser på, hvor enten den højere middelklasse eller overklassen var overrepræsenteret eller underrepræsenteret i 1996, ser landkortet sådan her ud.

Kort kunne ikke indlæses
Segmenter kunne ikke indlæses

De lyseblå kommuner er dem, der er godt blandede på tværs af sociale klasser. De mørkeblå kommuner har derimod en andel i overklassen eller den højere middelklasse, der er mindst 50 procent under niveauet på landsplan, dvs. en af de to klasser fylder mindre i kommunen end på landsplan. Den mellemste blå farve indikerer, at enten den højere middelklasse eller overklassen fylder mindst 50 procent mere i kommunen end landsgennemsnittet.

I 2018 var der langt færre lyseblå pletter på kortet og langt flere mørkeblå, altså færre blandede kommuner:

Kort kunne ikke indlæses
Segmenter kunne ikke indlæses

Kun fem meget blandede kommuner

Hvis vi skruer kriteriet for, hvornår en kommune er skæv, ned fra 50 procent til 25 procents afvigelse for hver klasse, så er det i dag faktisk kun fem kommuner, der er meget blandede.

Det drejer sig om de fire jyske kommuner Kolding, Vejle, Odder og Silkeborg, mens den femte er Ballerup. Her afviger ingen af de fem sociale klasser altså med mere end 25 procent fra landsgennemsnittet.

Omtalt af Avisen Danmark den 27. september 2020