Kontakt

Arbejdsmiljø

Det fysiske arbejdsmiljø står i stampe

Der er ikke sket en væsentlig forbedring af danskernes fysiske arbejdsmiljø fra 2012 til 2018, selv om det har været et politisk ønske gennem mange år.

Knap hver tiende lønmodtager i Danmark har et hårdt fysisk arbejdsmiljø, og sådan har det været siden 2012. Trods mange års fokus på at forbedre arbejdsmiljøet er der altså ikke sket en væsentlig udvikling på området siden da. Det fremgår af figuren nedenfor.
 
 
Blandt ufaglærte har knap hver femte et hårdt fysisk arbejde. Blandt faglærte er det knap 14 procent. I den modsatte ende er det under to procent af akademikerne, som har et hårdt fysisk arbejdsmiljø. Der er dermed stor forskel i arbejdsmiljøet på tværs af uddannelsesgrupper.
 
Også når man ser på arbejdsmiljøet på tværs af a-kasser, er det tydeligt, at der er en ulighed i arbejdsmiljø på tværs af grupper.
 
Knap hvert fjerde medlem af 3F’s a-kasse har eksempelvis et hårdt fysisk arbejdsmiljø. Det samme gælder 22 procent af NNF’erne og 20 procent af a-kasse-medlemmerne hos FOA. Hårdt fysisk arbejdsmiljø er dermed dobbelt så udbredt blandt denne gruppe lønmodtagere som på arbejdsmarkedet som generelt.
 
Selv hvis regeringen får forhandlet en ordning på plads om tidlig pension til dem med længst tid på arbejdsmarkedet, er nedslidning et problem. Derfor skal vi investere i arbejdsmiljøet. Det skal gøres attraktivt for virksomheder at investere i forbedringer af lønmodtagernes arbejdsmiljø, og for de lønmodtagere, som har de allerhårdeste job, skal vi sikre, at mulighederne for sporskifte er gode og tilgængelige.
 
Omtalt af A4 Medier 28. september 2020