Kontakt

Beskæftigelse

33.000 færre ufaglærte job i Danmark på bare tre år

Frem mod 2021 forventer AE, at beskæftigelsen stiger med knap 68.000 personer. Der vil dog ikke komme flere job til alle. Antallet af ufaglærte job ser ud til at falde med 33.000 personer.

Frem mod 2021 forventer AE, at beskæftigelsen stiger med knap 68.000 personer. Den stigende beskæftigelse vil dog ikke komme alle samfundsgrupper til gode.

AE forventer en beskæftigelsesnedgang på ca. 33.000 for ufaglærte personer frem mod 2021. Det svarer i gennemsnit til et fald i den ufaglærte beskæftigelse på næsten 1.000 personer om måneden.

Omvendt forventes beskæftigelsen at være stigende for samtlige andre uddannelsesgrupper. Jobfremgangen vil primært være trukket af en stigende beskæftigelse blandt akademikere. For personer med en lang videregående uddannelse, forventes en stigning i beskæftigelsen på ca. 41.000 personer.

I samme periode forventes en jobfremgang på omkring 5.500 personer for faglærte.

Det er ikke et nyt fænomen. Fra 1994 til 2017 er andelen af ufaglærte job på arbejdsmarkedet faldet fra omkring hvert tredje job til at ligge omkring hvert femte job.

Uddannelse er vejen til et job på fremtidens arbejdsmarked
Som følge af den teknologiske udvikling vil mange job ændres, og nogle jobtyper vil måske forsvinde helt på sigt. Det er der i og for sig ikke noget nyt i, selvom det formodentlig kommer til at ske med et højere tempo end tidligere.

Gennem flere årtier har vi set arbejdsmarkedet forandre sig og tilpasse sig den teknologiske udvikling. Ifølge OECD er knap 11 pct. af de danske job i dag høj risiko for at blive automatiseret. Ud over de 11 pct., har yderligere 27 pct. af danske job i dag en risiko for at ændre sig betydeligt som følge at en stigende automatisering.

Det er vigtigt, at vi investerer i de ufaglærte, så de også i fremtiden har de kompetencer, som efterspørges på arbejdsmarkedet, og at vi sørger for, at flere unge får en uddannelse.

Gennem efteruddannelse og opkvalificering kan vi hjælpe dem godt videre, som mister deres job som følge af de teknologiske forandringer, vi forventer at se på fremtidens arbejdsmarked.

Det er ikke bare vigtigt for at sikre de enkelte et godt liv. Det er også helt nødvendigt for at sikre, at Danmark som samfund udnytter vækstpotentialet. Hvis virksomhederne ikke i fremtiden har adgang til kvalificeret arbejdskraft, som matcher de kompetencer, de efterspørger, kan virksomhederne ikke producere de varer og tjenester, som vi alle skal leve af.

Omtalt af A4 medier d. 27. december 2019