Kontakt

Arbejdsmiljø

11.000 pædagoger arbejder uden for faget

Regeringen har på finansloven for 2020 afsat penge til at implementere minimumsnormeringer frem til 2025. En måde at sikre flere pædagoger i landets daginstitutioner kan være at få nogle af de uddannede pædagoger tilbage til faget.

Regeringen har på finansloven for 2020 afsat penge til at implementere minimumsnormeringer frem til 2025.
 
Diskussionen om antallet af pædagoger i landets daginstitutioner er samtidig blevet højaktuel under coronakrisen, fordi flere kommuner har brug for flere hænder til bedre at kunne leve op til de særlige retningslinjer.
 
En måde at få flere pædagoger i landets daginstitutioner kan være at få nogle af de uddannede pædagoger, der arbejder uden for faget, til at arbejde på det traditionelle pædagogområde.
 
11.000 pædagoger arbejder nemlig i andre brancher. Det viser ny analyse, som AE har lavet på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik.
 
De 11.000 pædagoger uden for det traditionelle pædagogområde svarer til cirka 11 procent af alle uddannede pædagoger med et lønmodtagerjob.
 
Det traditionelle pædagogområde omfatter i analysen f.eks. daginstitutioner, sociale døgninstitutioner, skoler eller SFO’er, men også hospitaler, plejehjem og flygtningecentre.
 
Ser vi på de brancher, de 11.000 pædagoger så er ansat i, tegner tre hovedbrancher sig for hele 7.000 af dem. Det drejer sig som brancherne offentlig administration, handel og transport samt erhvervsservice, som bl.a. indebærer arbejdsformidlingskontorer.
 
 
Analysen viser også, at der er relativt flere mænd, der er ansat uden for det traditionelle område end kvinder. Samtidig er der flest pædagoger over 40 år, der er ansat uden for det traditionelle område.
 
Pædagogerne, der arbejder uden for faget, er spredt nogenlunde jævnt over hele landet. Andelen af pædagoger ansat uden for det traditionelle område svinger fra cirka 9 til 13 procent mellem landsdelene.
 
Over tid har andelen af pædagoger uden for faget samtidig været nogenlunde stabil i perioden fra 2008 til 2018, som analysen har undersøgt.
 
Omtalt af Politiken.dk den 7. maj 2020