Kontakt

Beskæftigelse

Den Danske Model - en europæisk succeshistorie

Danmark er blevet en rollemodel ikke bare for EU, men også på den globale scene - i ”Den Danske Model – en europæisk succeshistorie” analyserer Mogens Lykketoft udviklingen af den danske model og dens vellykkede kombination af økonomisk dynamik og social tryghed.

Fra Per Kongshøj Madsens forord:

"Danmark er blevet en rollemodel ikke bare for EU, men også på den globale scene. Utallige delegationer er kommet rejsende for at besøge dette lille land, der synes at have fundet en særlig vellykket kombination af økonomisk dynamik og social tryghed. På den ene side deler Danmark en række træk med de andre nordiske velfærdsstater i form af en høj grad af økonomisk lighed og tryghed for borgerne. Men på den anden side har Danmark et dynamisk arbejdsmarked og en stor tilpasningsevne til skiftende ydre forhold, som traditionelt forbindes med liberale markedsøkonomier.

Interessen for den danske model tog fart, da Danmark i starten af 1990erne skilte sig ud fra det øvrige EU og i løbet af få år nåede en arbejdsløshed, som lå langt under det europæiske gennemsnit. Derfor tror nogle udlændinge da også, at vi i Danmark på dette tidspunkt opfandt en særlig samfundsmodel, som vi nogle år senere begyndte at markedsføre – ofte under overskriften ”flexicurity”.

Styrken i Mogens Lykketofts skrift om ”Den Danske Model” er derfor, at det fremhæver de lange linjer i udviklingen af det danske samfund. For de udenlandske besøgsdelegationer kan en sådan beretning måske virke skuffende. Den danske model er ikke til at kopiere i et snuptag. Men når skuffelsen er overvundet, opdager de alligevel, at der er inspiration at hente i for eksempel en bred indsats for livslang uddannelse, en ambitiøs aktiv arbejdsmarkedspolitik eller en udbygget offentlig service, som ikke hæmmer, men netop bidrager til vækst og velstand.

For os andre er beretningen om de lange linjer med til at understrege styrken og sammenhængskraften i den danske model. Den er ikke et partytelt, som er sat op til en fest i sommervarmen, men en solid bygning, som har stået i mange årtier.

Dermed er ikke sagt, at den danske model er usårlig. De mange balancer mellem fleksibilitet og sikkerhed, som præger vort samfund, skal hele tiden vedligeholdes og justeres. Reformer kan være velbegrundede. Men de kan også gøre skade, hvis de gennemføres over hals og hoved eller ud fra ideologiske hensyn uden respekt for samspillet mellem de forskellige dele i modellen. Her vil det historiske overblik skærpe opmærksomheden overfor værdien af de institutioner og samarbejdsrelationer, som udgør hovedpillerne i modellen.

Derfor er Mogens Lykketofts analyse et vigtigt bidrag til debatten om udviklingen af den danske model - også i et fremadrettet perspektiv."

Per Kongshøj Madsen
Professor & Formand for AE