Unge uden job og uddannelse

Ungdomsarbejdsløsheden i EU er den højeste i 14 år

Arbejdsløsheden for de 15-29-årige i EU er i dag på 16½ procent, hvilket er det højeste niveau siden 1997 - målt på niveauet er den danske ungdomsarbejdsløshed under EU-gennemsnittet, men den kraftige stigning under krisen har sendt ungdomsledigheden herhjemme faretruende tæt på niveauet fra 80’erne og 90’erne.

Europas unge har betalt en høj pris for krisen. Arbejdsløsheden blandt de 15-29-årige i EU var i 2011 ca. 16½ pct., hvilket er det højeste niveau siden 1997, hvor ungdomsledigheden var 16,7 pct. Dermed er ungdomsledigheden i EU den højeste i 14 år.

I 90’erne lykkedes det at sænke ungdomsarbejdsløsheden i mange lande i Europa betydeligt. Ung-domsledigheden var ved begyndelsen af 00’erne kommet ned under 12 pct. i EU, hvorefter den dog steg lidt igen i kølvandet på den globale afmatning, der fulgte i kølvandet på den bristede IT-boble.

Ved det efterfølgende opsving lykkedes det fra 2005 til 2008 at reducere ungdomsledigheden igen, så den i 2008 – lige før krisen – var tilbage på ca. 12 pct. i EU. I årene efter den økonomiske krise er ungdomsarbejdsløsheden nu igen slået adskillelige år tilbage i mange af EU-landene.

De Sydeuropæiske lande og Irland særlig hårdt ramt
Det er specielt i de gældsplagede lande i Sydeuropa samt i Irland, at ungdomsledigheden i øjeblikket er rekordhøj. I alle disse lande er ungdomsledigheden på 20 pct. eller derover.

Særligt i øjenfaldende er lande som Spanien og Grækenland, hvor ledigheden blandt de 15-29-årige i øjeblikket er på ca. 35 pct.

Spanien oplevede i midten af 90’erne tilsvarende høje arbejdsløshedsprocenter, men for Grækenland er der tale om en historisk høj ungdomsledighed, som ikke er set før i ledighedsstatistikkens historie.

I den anden ende af skalaen finder vi Holland, Schweiz, Norge og Tyskland, hvor ungdomsledigheden er under otte pct.

Danmark i den bedre halvdel, men på vej mod 80’er- og 90’er-niveau
Danmark ligger faktisk i den lidt bedre halvdel. Ungdomsledigheden herhjemme er i dag 12,7 pct., hvilket er lavere end i de fleste europæiske lande, men dårligere end en række af de lande, vi normalt sammenligner os med.

I historisk perspektiv er en ungdomsarbejdsløshed på 12,7 pct. imidlertid meget tæt på det historisk høje niveau ungdomsledigheden havde i midten af 90’erne og store dele af 80’erne.

Selv om ungdomsledigheden i Danmark altså i internationalt perspektiv ligger i den lavere ende, er ungdomsledigheden herhjemme i løbet af krisen således kommet faretruende tæt på 80’ernes og 90’ernes høje ungdomsledighed.

Omtalt af MetroXpress d. 23. april 2012.