Kontakt

Offentlige finanser

Selskabsskattelettelse vil især gå til olieselskaber og banker

Af Skatteministeriets nye åbne skattelister fremgår det, at nogle af de største bidragydere til selskabsskatten er olieselskaber og banker - en selskabsskattelettelse er i høj grad til glæde for de etablerede selskaber, mens nye vækstvirksomheder, der investerer, typisk ikke skal betale selskabsskat - en selskabsskattelettelse er således ikke målrettet investeringer mod jobskabelse, men en skattelettelse til selskaber med profit.

Det samlede provenu fra selskabsskatten i 2011 var 49,8 mia. kr. ifølge Økonomisk Redegørelse (december 2012). Provenuet indeholder kulbrinteskat, som i 2011 udgjorde 10,2 mia. kr. Selskabsskatten inkl. kulbrinteskatten udgør i alt 5,8 pct. af de samlede skatter og afgifter.

På Skatteministeriets hjemmeside har man siden december 2012 kunnet trække moderselskabernes betaling af selskabsskat og kulbrinteskat i 2011.

Det tre største bidragsydere er Shell, A.P. Møller- Mærsk og Chevron, som tilsammen udgør størstedelen af Dansk Undergrunds Consortium (DUC), som udvinder olie og gas i Nordsøen. Og igen på 11. pladsen ses Hess Denmark, som også er aktive i Nordsøen.

På 4. pladsen findes Novo A/S (som er moderselskabet for hhv. Novo Nordisk og Novozymes mfl.) og på 7. pladsen findes Lego.

På listen over de 20 største selskabsskattebetalere findes 5 selskaber fra den finansielle sektor (Nordea nr. 6, Danske Bank nr. 12, Topdanmark nr. 13, Skibskredit nr. 16, Jyske bank nr. 18, SEB nr. 19).

Færre betaler selskabsskat
Danmarks Statistiks opgørelser viser desuden, at stadig færre selskaber betaler selskabskat. I 2010 betalte kun 25 pct. af alle selskaber selskabsskat. Ifølge Skatteministeriets er tallet 32 pct., når der korrigeres for inaktive selskaber og sambeskatning.

For 15 år siden var andelen omtrent det dobbelte af i dag. Danmarks Statistiks opgørelser viser samtidigt, at kun 1¼ pct. af selskaber betaler over 1 mio. kr. i selskabsskat.

Omtalt af Politiken d. 19. januar 2013