Kontakt

Overførselsmodtagere

Kontanthjælpsloftet fælder enlige forældres økonomi

Kontanthjælpsloftet vil sende knap 12.000 personer i fattigdom. 7.000 af dem er børn. Særligt enlige forældre bliver hårdt ramt af det nye loft. Enlige med en høj husleje mister op imod 40 pct. af det månedlige rådighedsbeløb. Mens kontanthjælpsloftet er hårdest ved de enlige, rammes ægtepar benhårdt af reglen om 225 timers arbejde.

Regeringens nye kontanthjælpsloft (inkl. 225-timersreglen og integrationsydelse) er langt hårdere end det gamle. Det vil sende knap 12.000 personer under fattigdomsgrænsen, hvoraf 7.000 er børn. Det er næsten dobbelt så mange, som VK-regeringens fattigdomsydelser gjorde fattige i 00’erne.

Kontanthjælpsloftet vil især ramme de enlige forsørgere hårdt. Enlige med mere end to børn og en høj husleje vil miste op imod 50.000 kr. eller mere om året – alt afhængigt af antallet af børn og størrelsen på boligudgifterne.

Der er stor forskel på, hvordan 225-timersreglen og kontanthjælpsloftet rammer hhv. enlige og ægtepar.

Mens loftet, som træder i kraft uanset om kontanthjælpsmodtagere finder arbejde eller ej, rammer de enlige meget hårdt, bliver ægtepar i højere grad ramt af 225-timersreglen, såfremt de ikke finder arbejde. 225-timersreglen kræver nemlig, at begge ægtefæller skal opfyldet kravet om 225 timers arbejde. Hvis ikke begge ægtefæller opfylder kravet, så bortfalder den enes kontanthjælp helt. Ægtepar, der rammes af timereglen, får reduceret rådighedsbeløbet med 5-8.000 kr. om måneden næsten uafhængigt af antallet af børn og boligudgifter. Det svarer til op imod 40-50 pct. af rådighedsbeløbet.

Konsekvenerne af regeringens nye fattigdomsydelser er øget fattigdom. Beskæftigelsesministeriet vurderer, at ca. 24.000 personer vil blive ramt af kontanthjælpsloftet og 8.000 personer af 225-timersreglen. Med de nye fattigdomsydelser er det altså især enlige kontanthjælpsmodtagere, der står for skud.

Omtalt af Avisen.dk d. 18. maj 2016.