Kontakt

Ulighed

De længst uddannede lever 6 år mere end de ufaglærte

Levetiden for de 25 pct. af danskere med de længste uddannelser er mere end seks år længere end for de 25 pct. af danskerne med mindst uddannelse. Tilsvarende lever personer i toppen af indkomstpyramiden markant flere år end personer med lave indkomster. Den sociale ulighed i Danmark slår markant igennem, når man ser på, hvor længe vi lever.

De 30-årige mænd med de (25 procent) længste uddannelser kan forvente at leve omkring 6 år længere end 30-årige mænd med de (25 procent) korteste uddannelser. Blandt de 30-årige kvinder er forskellen 4,7 år.

Den gennemsnitlige levetid for mænd i den højeste indkomstgruppe (de 25 pct. rigeste) er i dag 83,3 år, mens middellevetiden for mænd i den laveste indkomstgruppe (de 25 pct. fattigste) er 73,7 år. Blandt mænd er middellevetiden således næsten 10 år højere blandt de rigeste sammenlignet med de fattigste.

Navnligt for mænd har der fra 1980’erne og frem til 2000 været en tendens, at forskellen i levetiden er blevet større. De seneste 10-15 år er kurven fortsat ikke knækket, trods fokus på social ulighed.

I øjeblikket er der politisk diskussion om, hvornår man skal kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Tilbagetrækningsreformen fra 2011 betyder, at efterlønsalderen stiger gradvist de kommende år. Samtidig diskuterer man, om den forhøjede pensionsalder, som blev vedtaget med Velfærdsaftalen fra 2006, skal fremrykkes ydereligere.

En højere tilbagetrækningsalder vil især få konsekvenser for de fattigste og dem med mindst uddannelse. Som denne analyse viser, er levetiden markant kortere for disse personer end for de rigeste og dem med de længste uddannelser. Der er stor social ulighed i danskernes levetid – og også i længden på deres otium.

Omtalt af Avisen.dk d. 13. august 2016