Kontakt

Social arv

Den sociale arv er ligeså stærk som for 20 år siden

Forældrenes uddannelsesniveau er helt afgørende for, om børnene får en uddannelse - jo højere forældrenes uddannelse er, desto større er sandsynligheden for, at børnene selv får en uddannelse - siden 1990 har der været en stagnation i andelen af unge med ufaglærte forældre, der bryder den sociale arv og selv får en uddannelse.

Forældrenes uddannelsesniveau har afgørende betydning for børnenes uddannelsesniveau. Der er således en meget stærk social arv i uddannelsesvalget.

Mens 38 pct. af unge med ufaglærte forældre ikke har fået eller er i gang med en uddannelse efter folkeskolen, så er det kun 7 pct. af de unge med forældre med en lang videregående uddannelse, der som 25-årig ikke har fået eller er i gang med en uddannelse.

Der er altså 5 gange så mange unge med ufaglærte forældre, som ikke selv får en uddannelse ud over folkeskolen, end unge med forældre med lang videregående uddannelse. Forældrenes uddannelsesniveau er altså helt afgørende for barnets uddannelsesniveau.

Stagnation i at bryde den sociale arv
I 1990 var det omkring 38 pct. af de unge med ufaglærte forældre, som ikke fik en uddannelse ud over folkeskolen. Dette faldt til 35 pct. i år 2000 og 33 pct. i 2005.

Siden 2005 er andelen dog vokset igen, og der nu igen 38 pct. af de unge med ufaglærte forældre, som ikke selv har fået en uddannelse ud over folkeskolen. Altså samme niveau som i 1990.

Det gik bedre og bedre med at bryde den negative sociale arv op igennem 1990’erne og frem til 2005. Herefter er det igen blevet sværere.

I 1990 var det knap 14 pct. af de unge med ufaglærte forældre, som havde eller var i gang med en videregående uddannelse som 25-årig. I år 2000 var denne andel steget til 18 pct., og i 2005 til 19 pct.

Herefter er andelen dog faldet igen og er nu på 18 pct. igen. Altså samme niveau som for 10 år siden.

Omtalt i Politiken d. 3. april 2011