Kontakt

Ulighed

Regeringens skattelettelser for over 50 mia. kr. er gået til de rigeste

I 2010 bliver der givet over 50 milliarder kroner i skattelettelser, som følge af de skattepakker regeringen har gennemført i perioden fra 2001-2010 - analysen viser, at de rigeste ti procent i gennemsnit får 46000 kroner i skattelettelse, og den allerrigeste procent af befolkningen får 86000 kroner i skattelettelse, mens de de ti procent med de laveste indkomster kun får en årlig skattelettelse på godt 4000 kroner.

VK-regeringen har i samarbejde med Dansk Folkeparti af flere omgange gennemført markante skattelettelser fra 2001-2010.

For det første har der gennem hele perioden været et skattestop, der fastfryser ejendomsværdiskatten og stykafgifter i kr. og øre. For det andet har regeringen tre gange gennemført skattelettelser. Første gang med forårspakken fra 2004, anden gang med skattepakken fra 2007 og endelig med Forårspakke 2.0 i 2009.

Sammenlagt er skatterne lettet for over 50 mia. kr. i 2010 som følge af skattelettelserne.

Kæmpe forskelle i hvor meget danske familier får
Samlet har skatteændringerne stor betydning for familiernes økonomi i 2010. Der er stor forskel på, hvor meget man får ud af skattelettelserne.

De ti pct. af befolkningen, som har de højeste indkomster, får i gennemsnit en årlig skattelettelse på 46.000 kr. I den anden ende af skalaen får de ti pct. med de laveste indkomster en årlig skattelettelse på godt 4.000 kr. Der er altså meget stor forskel på, hvor meget toppen og bunden i samfundet får ud af skattelettelserne.

Ligeledes når man måler på skattelettelserne som procentvis fremgang i disponibel indkomst, er der stadig stor forskel på gevinsterne. Selv målt relativt får de ti pct. rigeste den største gevinst fra skattelettelsen på 9,8 pct. af deres disponible indkomst. De ti pct. med den laveste indkomst får en samlet fremgang i indkomst på 5,4 pct.

Personer med lange videregående uddannelser får en skattelettelse, der er næsten tre gange så stor som personer med grundskolen som den højest fuldførte uddannelse. Mens personer med lange videregående uddannelser i gennemsnit får 32.000 kr. i skattelettelse, så får personer med grundskolen som den højeste uddannelse under 13.000 kr. i gennemsnit i skattelettelse.

Topledere er den gruppe, der får den største gevinst fra skattelettelserne. I gennemsnit får topledere således næsten 40.000 kr. alene i 2010 som følge af regeringens skattelettelser. Herefter kommer lønmodtagere på højeste niveau, der i gennemsnit får omkring 30.000 kr. fra skattelettelserne. Lønmodtagere på grundniveau får omkring 20.000 kr. fra skattelettelserne.

For personer uden for arbejdsmarkedet får kontanthjælpsmodtagere den laveste gevinst på omkring 5.300 kr. I dette tal er effekterne af f.eks. kontanthjælpsloftet og 300/450-timersreglen ikke medregnet, som har forringet vilkårene for mange kontanthjælpsmodtagere.

Meget skæv fordelingsprofil af afskaffelsen af mellemskatten
Afskaffelsen af mellemskatten er blandt de elementer i skattelettelserne, der er allermest skævt fordelt. Det kan f.eks. illustreres ved, at mens de ti pct. med lavest indkomst stort set ikke får nogen gevinst fra afskaffelsen af mellemskatten, så får de ti pct. rigeste en gennemsnitlig gevinst på næsten 20.000 kr. alene fra afskaffelsen af mellemskatten.

Den store skævhed i fordelingseffekten af afskaffelsen af mellemskatten bliver helt tydelig, hvis man fokuserer på de allerrigeste.

Den ene pct. med de højeste indkomster får således en gevinst på hele 45.600 kr. alene fra afskaffelsen af mellemskatten. Det er væsentligt mere, end de får ud af stigningen i topskattegrænsen, der har en noget pænere fordelingsprofil i denne sammenhæng.

Omtalt i Ugebrevet A4 d. 21. juni 2010