Kontakt

Velstand

Nyt kommunalt velfærdsindeks viser billedet af et opdelt Danmark

Et samlet kommunalt velfærdsindeks afslører, at de store forskelle på yderkantsområderne og vækstcentrerne i Danmark ikke blot er et spørgsmål om indkomstforskelle - ligeledes når der måles på uddannelsesniveau, beskæftigelsesomfang, demografi og sundhedstilstand klarer yderkantsdanmark sig markant dårligere end resten af Danmark.

Velfærdsindekset er en sammenvejning af fem forskellige parametre inden for indkomst, arbejdsmarked, uddannelse, sundhed og demografi i hver kommune. Samlet angiver velfærdsindekset, hvilke kommuner i Danmark der er godt stillet, og hvilke kommuner der er dårligt stillet.

Et danmarkskort over velfærdsindikatoren afslører, at der er tre områder i Danmark, som klarer sig dårligst: Nordjylland, Vestsjælland samt hele det sydlige Danmark fra Tønder i sydvest til Falster i sydøst.

Målt ud fra de fem parametre er Lolland og Langeland de klart dårligst stillede kommuner af alle de danske kommuner. Herefter kommer en række andre yderkantskommuner. Dels en række andre ø-kommuner som Bornholm, Læsø, Ærø og Samsø samt Guldborgsund, og dels en række nordjyske og sønderjyske kommuner. Derudover finder man også de vest- og sydsjællandske kommuner Odsherred, Vordingborg og Kalundborg blandt de 15 kommuner, der klarer sig dårligst i Danmark.

Ud af de 15 kommuner der klarer sig bedst på velfærdsindekset, ligger de 11 kommuner omkring hovedstaden. Helt i top ligger Allerød, Egedal, Lejre, Hillerød og Vallensbæk. Derudover er der fire jyske kommuner blandt de 15 kommuner, der klarer sig bedst. Det er Skanderborg, Odder, Favrskov og Silke-borg.

Stor geografisk forskel på top og bund
Analysen viser, at der er en række tydelige tendenser. For det første er der groft sagt tre områder i Danmark, hvor en række kommuner klarer sig dårligt målt på velfærdsindikatorerne: Nordjylland, Vestsjælland samt hele det sydlige Danmark fra Tønder i sydvest til Falster i sydøst.

For det andet er de kommuner, der klarer sig bedst på velfærdsindekset, kommuner, der ligger i nærheden af vækstområderne København, Århus eller Trekantsområdet. Jo længere man kommer væk fra disse områder, desto dårligere klarer kommunerne sig.

For det tredje er det bemærkelsesværdigt, at alle de ti fynske kommuner ligger blandt den dårligste halvdel af landets kommuner målt på velfærdsindekset.

Går man nærmere ind på de enkelte komponenter i velfærdsindekset blandt de 15 kommuner, der klarer sig dårligst, ser man, at de alle ligger i den dårligste halvdel uanset hvilken af de fem parametre, der måles på. Værst ser det ud for Lolland og Langeland, der på stort set alle områder ligger placeret som de dårligste kommuner.

Hvis man i stedet ser på de 15 kommuner, der klarer sig bedst på velfærdsindekset, ses det, at disse kommuner scorer højt, næsten uanset hvilken af de fem parametre, man ser på.

Analysen af et samlet velfærdsindeks afslører, at det altså ikke kun er indkomstmæssigt, at Danmark er delt. På en lang række andre parametre er der ligeledes en væsentlig geografisk forskel på top og bund.

Omtalt i Ugebrevet A4 3. maj 2010.