Kontakt

Ulighed

Mange danskere går ikke regelmæssigt til tandlægen

Mere end hver femte har ikke været til tandlægen i mere end 3 år - det er navnlig lavindkomstgrupper, ufaglærte, indvandrere, mænd samt unge og gamle, som ikke regelmæssigt går til tandlægen - folks indkomst er således en af de faktorer, der har størst betydning for, om man gentagende gange springer tandlægebesøgene over.

Forholdsvis mange danskere går ikke regelmæssigt til tandlægen. I 2008 var det f.eks. 21,4 pct. af befolkningen over 24 år, der ikke havde været til tandlæge i de seneste 3 år, mens 16,2 pct. ikke havde været til tandlægen i de seneste 5 år.

Det er navnlig blandt de ældre, at mange ikke går til tandlægen regelmæssigt. Blandt personer over 79 år var det således 49 pct., der ikke havde været til tandlægen de seneste 3 år, mens denne andel er 16,2 pct. for de 50-59-årige.

Blandt de unge er der imidlertid også forholdsvis mange, der ikke går til tandlægen regelmæssigt, idet 22,7 pct. af de 25-29-årige ikke har været til tandlægen de seneste 3 år.

Lav indkomst betyder færre tandlægebesøg
Indkomsten er en af de faktorer, der har størst betydning for, hvor ofte den enkelte går til tandlæge. For alle aldersgrupper er der således en meget klar tendens til, at der er flest blandt de laveste indkomstgrupper, der ikke går regelmæssigt til tandlægen, og denne andel er faldende med indkomsten.

Blandt de 10 pct. af befolkningen (over 24 år) med de laveste indkomster i 2008 var det 27 pct., der ikke havde været ved tandlægen de seneste 5 år.

Til sammenligning var det kun 6 pct. af de 10 pct. rigeste, som ikke havde været ved tandlægen i de seneste 5 år. Andelen, der ikke går regelmæssigt til tandlægen, er således 4 gange større blandt de laveste indkomstgrupper sammenlignet med de højeste indkomstgrupper.

Omtalt af Radioavisen d. 6. april 2011