Arbejdsløshed / Ledighed

Den høje arbejdsløshed risikerer at bide sig fast

I den nuværende fase af den økonomiske krise ser vi allerede klare tegn på, at arbejdsløsheden er ved at bide sig fast - Bruttoledigheden var ved udgangen af 2011 på ca 160500 fuldtidspersoner svarende til 6 pct af arbejdsstyrken, og dermed var bruttoledigheden ved udgangen af 2011 på stort set samme niveau, som da vi tog hul på 2011 - Det peger på en risiko for, at arbejdsløsheden kan forblive høj de kommende år, og at langtidsledigheden vil vokse til et højere niveau.

Når arbejdsløsheden først er kommet op på et højt niveau, er den typisk også høj i årene efter. Det fænomen er kendt som persistens. På det danske arbejdsmarked er der meget tydelige tegn på persistens, så det fremgår, at ledigheden for otte år siden har betydning for ledighedsniveauet i dag. Ca. 90-95 pct. af stigningen i ledigheden i ét år slår igennem til det næste år.

Konsekvensen kan blive, at langtidsledigheden vokser, og at der dermed skabes en ny bund under, hvor langt ledigheden kan komme ned igen. AE’s beregninger viser, at hvis arbejdsløshedsprocenten vokser med 1 pct. point, vokser langtidsledighedsprocenten med 0,4 pct. point. Hvis udviklingen ikke vendes, bliver det fremover vanskeligere at skabe vækst, velstand og sunde offentlige budgetter i Danmark.

Konkret risikerer vi, at man ikke får det fulde udbytte af fx tilbagetrækningsreformen og andre reformer, som sigter på at øge arbejdsstyrken. Derfor er det afgørende at forhindre, at arbejdsløsheden bider sig fast.

Omtalt af Politiken den 24. juni 2012