Kontakt

Økonomisk krise

Historisk skæv fordelingsprofil af VK’s genopretningspakke

Regeringens ”genopretningspakke" giver i 2013 et tab for de ti pct fattigste på 3,3 pct, mens de ti procent rigeste får et tab på 0,1 procent - det relative tab for de fattigste er således 25 gange større end tabet for de rigeste - dermed lægges der op til, at regningen for krisen og de massive skattelettelser, som regeringen har givet, nu skal betales af dem, der har mindst.

VK regeringen fremlagde den 19. maj deres ”Genopretningspakke”, der i 2013 henter 10,5 mia. kr. ved at fastholde beløbsgrænser for skatter i 2011 og 2012, samtidig med, at overførslerne holdes fast i kr. og øre i samme periode.

Pakken er dermed en kombination af en skattestigning og en real reduktion af indkomstoverførslerne. Samtidig vælger VK at fastholde topskattelettelsen, som var en del af Forårspakke 2.0 og endnu ikke indfaset. I stedet for at topskattelettelsen kommer i 2011 som planlagt, skubbes den dog to år, således den først kommer i 2013.

Kombinationen af at sænke overførselsindkomsterne, reducere personfradraget og beskæftigelsesfradraget samtidig med at man fastholder topskattelettelsen giver en meget skæv fordelingsprofil.

Stort tab for de fattigste
Måles tabet ved genopretningsplanen i pct. af disponibel indkomst, som regeringen normalt måler fordelingseffekterne af skatteændringer, ses det, at de fattigste får et meget stort relativt tab. Mens de ti pct. fattigste får et tab på 3,3 pct. af deres disponible indkomst, så får de ti pct. rigeste det mindste tab på omkring 0,1 pct. af deres indkomst.

Det relative tab for de fattigste er altså 25 gange så stort, som det relative tab for de rigeste. Der kan således ikke være tvivl om, at ”Genopretningsplanen” har en historisk
skæv fordelingsprofil, og bidrager til at øge uligheden i Danmark.

Det er i høj grad personer uden beskæftigelse, der betaler for regeringens genopretningsplan. Mens en topleder i gennemsnit får et tab på 400 kr., svarende til 0,1 pct. af sin indkomst, så får en kontanthjælpsmodtager i gennemsnit et tab på 4.000 kr., svarende til 3,6 pct. af indkomsten. Også førtidspensionister får et stort tab på omkring 5.000 kr.

Herudover får personer uden en uddannelse udover grundskoleniveau et gennemsnitligt tab på 2.500 kr., hvor personer med lang videregående uddannelser vil opleve et tab på omkring 900 kr. fra genopretningsplanen. I pct. af indkomst svarer det til et tab på 1,6 pct. for personer uden uddannelse, og på 0,6 pct. for dem med lang videregående uddannelse.

Regeringens "genopretningsplan" har en historisk skæv fordelingsprofil. Det er således de fattigste, der får det største tab, mens de rigeste får det mindste tab.

Omtalt af Ritzau d. 20. maj 2010