Kontakt

Den danske arbejdsmarkedsmodel

Halvering af dagpengeperioden rammer skævt i landet

Regeringen og Dansk Folkepartis spareplan indebærer, at dagpengeperioden halveres fra 4 år til 2 år - halveringen af dagpengeperioden rammer imidlertid skævt i landet, hvor flest i Nordjylland, på Fyn, i København, på Københavns vestegn og en række udkantsområder må give afkald på deres dagpenge.

Regeringens og DF’s spareplan indebærer, at dagpengeperioden bliver halveret fra 4 til 2 år. Det vil fremover berøre et stort antal mennesker, der vil falde ud af dagpengesystemet, fordi de har opbrugt deres to-årige dagpengeperiode.

Der er 9.236 personer i Danmark, der aktuelt har været ledig i 2-4 to år. Antallet af ledige, der har brugt 2-4 år af dagpengeperioden, er for tiden forholdsmæssigt lavt. Det skyldes, at vi endnu ikke er langt nok fra krisens start til, at de forsikrede ledige har været ledige i mere end to år. Af samme årsag har størstedelen af de forsikrede ledige på nuværende tidspunkt været ledige under 2 år.

Antallet af forsikrede ledige, der f.eks. har brugt ½-1 år og 1-1½ år af deres dagpengeperiode er stort set tredoblet på et år. Hertil er antallet af ledige, der har brugt 1½-2 år af dagpengeperioden, steget med over 80 procent på et år.

Antallet af ledige, der har brugt 2-4 år af dagpengeperioden, er først for nylig begyndt at stige, og der vil i den kommende tid være stadig flere ledige, der har forbrugt mere end to år af dagpengeperioden.

AE forventer, at vi i de kommende år vil nå op på omkring 20.000 dagpengemodtagere, der vil have dagpengeancienniteter på mere end to år. Sagt med andre ord vil langt flere blive berørt af den afkortede dagpengeperiode.

Halveringen af dagpengeperioden rammer imidlertid skævt i landet, hvor flest i Nordjylland, Fyn, Kø-benhavn, Københavns vestegn og en række udkantsområder må give afkald på deres dagpenge.

Ishøj, Bornholm og Albertslund kommuner har med de aktuelle tal flest ledige, som har været ledige mellem 2-4 år, mens Billund, Varde og Hedensted ligger helt i bund.

Hvem er de ledige, der er i risikozonen?
Som nævnt er vi endnu ikke langt nok fra krisens start til, at det har sat sig i nævneværdigt flere forsikrede ledige, der har brugt mellem 2-4 år af dagpengeperioden.

De kommuner, der de seneste år har oplevet store stigninger ledigheden, kan risikere at få et langt større antal ledige, der berøres af den afkortede dagpengeperiode.

Vi har derfor set på den regionale fordeling af forsikrede ledige, der har brugt mellem 1-2 år af dagpengeperioden. Aktuelt er der 28.329 forsikrede ledige, der har brugt mellem 1 og 2 år af deres dagpenge-periode.

De næsten 30.000 personer, der har været ledige i mellem 1 og 2 år, befinder sig derfor i risikozonen for at miste deres dagpenge, når dagpengeperioden bliver halveret.

Denne risikogruppe er bredere fordelt i landet, og det er især ledige i Nordjylland og på Fyn, der er i risikogruppen for at miste deres dagpenge, hvis gruppen forbliver uændret. Men også mange kommuner i udkantsområderne risikerer at blive ramt hårdt, når dagpengeperioden halveres til to år.

For at begrænse antallet af ledige, der falder ud af dagpengesystemet, kræver det en indsats fra politisk side. Herunder er det vigtigt, at den aktive beskæftigelsesindsats virker med blandt andet tilbud og jobsamtaler til tiden. De mest eksplosive stigninger i arbejdsløsheden er overstået, og der er dermed håb for, at arbejdsmarkedet vender i 2011.

Dog er det bekymrende, at VKO’s spareplan kan sætte vendingen på arbejdsmarkedet over styr, idet spareplanen ikke indeholder nogen vækstfremmende initiativer. Dermed risikerer personer, der har været ledige i mere end 1 år, at forblive i ledighed, og dermed blive ramt af den halverede dagpengeperiode.

Omtalt i Ugebrevet A4 d. 7. juni 2010